KARANLIKTA NAMAZ KILINMAZ MI?
Perşembe, 12 Mayıs 2016 00:00

KARANLIKTA NAMAZ KILINMAZ MI?*

Sayın Hocam Yatsı namazına 35 dakika kala şehirde elektrikler kesildi. Camide başka bir aydınlatma lambası yoktu. Hattâ mum dahi yoktu. Cami hocası "karanlıkta namaz kılınmaz. Alnı koyduğun yeri görmeniz gerekir" diyerek ne ezan okudu, ne de namaz kıldırdı. Böyle bir şey var mıdır? Yaptığı iş doğru mudur? Elektrikler namaza başladıktan sonra kesilseydi, namazı terk edip eve gidecek miydik, yoksa namaza devam mı edecektik? ...

Cevap: Böyle bir şey yoktur. İmamın yaptığı hatadır. Karanlıkta namaz kılmak, ibadete konsantre olmak bakımından daha makbuldür. Ancak karanlıkta namaz kılmanın sakıncalı olduğu durumlar bulunabilir. Bu da düşman veya yılan akrep gibi zararlı hayvan ısırması olabilir. Bildiğiniz gibi Peygamberimiz cephelerde de namaz kılar ve kıldırırdı. Karanlıkta namaz esnasında düşmanın ansızın saldırısı muhtemel olduğundan Kur’ân ihtiyatlı ve tedbirli olmayı emretmektedir. Ayrıca Peygamberimiz, öyle seccadeler, halılar üzerinde değil, toprak zemin üzerinde namazını kılardı. Mescidine halılar serili değildi. Mescidin zemini açık topraktı. Secde yeri görülmezse belki farkına varılmadan orada bulunan akrep, yılan gibi zararlı bir hayvan insanı ısırabilir. İşte böyle bir ihtimalin olduğu durumlarda karanlıkta namaz kılmak hoş değildir. Ama bunun, namazın kendisi ile ilgisi yok, insanın güvenliği ile ilgisi vardır. Bugün sergili camilerde ve evlerde karanlıkta namaz kılmanın hiçbir sakıncası yoktur, tam tersine bence karanlıkta namaz daha huzurlu ve makbul olur.

Bundan dolayı eskiden camileri loş yaparlardı, ibadette dış dünya ile ilişki kesilsin diye. Nitekim Hacda Arafat’tan inip Müzdelife’ye gelen hacılar, akşamla yatsıyı, karanlığın çöktüğü yatsı vakti içinde birlikte kılarlar. Çölde, açık alanda elektrik mi var? Şimdi olsa bile Peygamber zamanında elektrik var mıydı? Karanlıkta namazın kılınmayacağına veya mekruh olduğuna dair bir delil yoktur.

 

*yazı arşivden alınmıştır