KENDİLERİNDEN SÖZ ALINAN PEYGAMBERLER
Cuma, 29 Nisan 2016 00:00

KENDİLERİNDEN SÖZ ALINAN PEYGAMBERLER

Selamünaleyküm değerli hocam; Ali İmran Suresi 81. Ayet ve Ahzap Suresi 7. Ayet lerde bahsedilen Nebilerden misak alma hadisesinde, misak alınan nebiler arasında Hz. Muhammed var mıdır? (Ahzap Suresi 7. ayette "biz senden de misak aldık" buyruluyor.) ikinci soru olarak, Kur’an’da nebi ve resul kavramları arasındaki farklar nelerdir? Değerli cevaplarınızı bekliyorum...

Cevap: Âl-i İmran Suresi 81. âyette: "Allâh, peygamberlerden şöyle söz almıştı: 'Bakın, size Kitap ve hikmet verdim; imdi yanınızda bulunan(Kitap)ı doğrulayıcı bir peygamber geldiğinde, ona mutlaka inanacak ve ona mutlaka yardım edeceksiniz! Bunu kabul ettiniz mi? Ve bu hususta ağır ahdimi üzerinize aldınız mı?' demişti. 'Kabul ettik!' dediler. 'O halde tanık olun, ben de sizinle beraber tanık olanlardanım.' dedi." buyurulmaktadır. Burada söz edilen peygamberlere Hz. Muhammed dâhil değildir. Çünkü ondan sonra peygamber gelmeyecektir. Bu âyette peygamberlerden, daha sonra gelecek peygambere inanıp destek vermelerine dair söz alındığı belirtilmektedir. Hz. Muhammed'den sonra Peygamber gelmeyeceği ve peygamberlik dönemi kapandığı için ondan böyle bir söz alınmamıştır.

Ahzab Suresinin 7. âyetinde ise " Biz peygamberlerden, (verdiğimiz elçilik görevini yapmak ve hak dine da'vet etmek hususunda) kuvvetle ahidlerini almıştık, senden, Nûh'dan, İbrâhim'den, Mûsâ'dan ve Meryem oğlu Îsâ'dan, (evet) onlardan sapasağlam söz almıştık.” buyurulmaktadır.

Ahzab: 7-8’nci âyetlerde Allah, bütün peygamberlerden ve özellikle Hz. Muhammed(s.a.v.)in kendisinden, Nûh'tan, İbrâhîm'den, Mûsa'dan ve Meryem oğlu 'İsâ'dan, kendilerine verilen elçilik görevini yapacaklarına, bu uğurda güçlüklere göğüs gereceklerine dair söz aldığını buyuruyor. Böyle söz almıştır ki doğrulara, verdikleri sözde durup durmadıklarını sorsun. Peygamberlere, verdikleri sözde durup durmadıklarını, kendilerine vahyedilen buyrukları insanlara duyurup duyurmadıklarını ve insanların bu buyruklara uyup uymadıklarını soracaktır.

(devamı yarın..)