NASIL BİR EŞ? *** GÖRSEL MEDYADA TEŞHİR NİTELİKLİ GİYİM KUŞAMIN HÜKMÜ NEDİR?
Çarşamba, 20 Nisan 2016 00:00

NASIL BİR EŞ?*

Selâmlar, yazdıklarınız günbegün dinimizin güzelliklerini ortaya çıkarıyor; hurafeleri yok ediyor. Elinize sağlık. Benim sorum, bir Müs­lüman olarak nasıl bir eş alma hakkımız vardır? Bildiğim kadarıyla Allah'a inanan ama başka bir dine mensup hanımlarla evlenebiliyoruz (Hıristiyan, Yahudi gibi). Bu konudaki önemli noktalar nelerdir? Allah'a inanan ama hiçbir dine mensup olmayan biriyle de evlenilmesi mümkün mü? Sadece Allah’ın varlığına inanan, ahlaklı ve terbiyeli biriyle de uyumlu bir hayat sürdürebileceğimi düşünüyorum; fakat dinimizin bu husustaki emri nedir? İyi günler! ...

Cevap: Kur’ân-ı Kerîm, Maide Suresinin 5. âyetinde Kitap ehli kadınlarla evlenmenin helâl olduğunu belirtmektedir. Allah'a inanan, fa­kat hiçbir dine bağlı olmayan insan, acaba Allah'a nasıl inanıyor? Hiçbir dine bağlı değilse Allah'a ibadeti de yoktur. Yahut Allah ile kul arasında aracılar düşünmekte ve onlara tapmaktadır. Böyle insana müşrik denilir. Kur'­ân, müşriklerle evlenmenin haram olduğunu bildirmektedir. Benim kanaatime göre hiçbir İlâhî dine bağlı olmayan insanla evlenmek caiz değildir. Zaten bu tür evlilik başta cazip gelse de sürdürülebilir değildir.

Ne gerek var bunlara, Müslüman Türk kadınları tükendi mi ki müşrik veya dinsiz bir kadınla sonucu meçhul bir maceraya atılacaksınız? Peygamberimiz eş seçiminde güzelliğin, soyluluğun, zenginliğin ve dindarlığın arandığını, fakat mutlu olmak için dindar kadının tercih edilmesi gerektiğini buyurmuşlardır. İslâm'ın ölçüsü budur.

 


 

GÖRSEL MEDYADA TEŞHİR NİTELİKLİ GİYİM KUŞAMIN HÜKMÜ NEDİR?*

Cevap: Bu tür resim ve filmlere şehvet duygusuyla bakmak günahtır ama resme veya gerçeğine sadece bakmak haddi gerektirmez. Kendinize hakim olup düşüncelerinizi korursanız, o zaman göze çalınan resme bakmakla taşa toprağa bakmak arasında fark olmaz. Bakış, kafadaki düşünceye göre değerlendirilir. Düşünce kirliliği ruhu kirletir, işte günah olan budur. Hz. İsâ’nın, dinin ruhunu yansıtan şu sözünü hiç unutmamak gerekir: “Ben size diyorum ki, bir kadına şehvetle bakan her adam, zaten yüreğinde o kadınla zina etmiştir.”(Matta 5: 28 )

İslâm hukukuna göre zina haddinin uygulanması için gerçek eylemin, dört tanık tarafından bizzat görülerek saptanması gerekir.

 

*yazı arşivden alınmıştır