PEYGAMBERİMİZ DÖNEMİNDE KAÇ KEZ SAVAŞ YAPILMIŞTIR? (2)
Cumartesi, 16 Nisan 2016 00:00

PEYGAMBERİMİZ DÖNEMİNDE  KAÇ KEZ SAVAŞ YAPILMIŞTIR? (2)

(...dünden devam)

Hayber’den dönmeden doğrudan Vâdî’l-Kurâ’ya geçildiği için Hayber ile Vâdî’l-Kurâ gazveleri bir tek gazve sayılır. Bu iki gazveyi bir sayanlara göre gazve sayısı 26’ya düşer. İkisini ayrı sayanlara göre gazve sayısı 27’dir.

İbn İshak’a göre Hz. Muhammed, bu gazvelerden dokuzunda bizzat çarpışmıştır: Bedir, Uhud, Hendek, Kurayza, Mustalik Oğulları, Hayber, Fetih, Huneyn ve Tâif.

“İbn İshak’a göre seriyye ve bu‘ûs’un sayısı otuzaltıdır. Vâkıdî, bunları kırksekiz hesabetmiştir. İbnu’l-Cevzî, Telkîh’te ellialtı saymış, Mes‘ûdî altmışa çıkarmıştır. Şeyhimiz ‘Nazmu’s-sîre: Manzûm Sîret” yazarı da bunların yüzden fazla olduğunu söylemiştir. Herhalde gazâları da seriyye ve bu‘ûs’a ekleyerek bu sayıya varmıştır” (Fethu’l-Bârî: 7/280-281; Taberî, Târîh: 3)158-159). Bazı âlimlere göre gazâ ve seriyyelerin hepsi seksendir (Tefsîru’l-Menâr: 10/245).

İbn Hişâm ve Taberî’de şu seriyye ve buhûs isimleri anılmaktadır: Ubeyde ibn el-Hâris’in Zû’l-Mere (denilen su çevresinde oturan) kabîleler üzerine seferi; Hamza ibn Abdu’l-Muttalib’in, Îs yöresindeki deniz kıyısına seferi, Sa‘d ibn Ebî Vakkas’ın, Hicaz toprağından olan Harrâr Seferi; Abdullah ibn Cahş’ın Nahle Seferi, Zeyd ibn Hârise’nin Karda (Karda: Necd sularından biridir) seferi, Muhammed ibn Mesleme’nin Ka‘b ibn el-Eşref’i öldürme seferi, Mersed ibn Ebî Mersed el-Ganevî’nin Recî‘ seferi, Münzir ibn Amr’ın Bi’r-i Ma‘ûne Seferi, Ebû Ubeyde ibn el-Cerrâh’ın Irak yolu üzerindeki Zû’l-Kassa Seferi, Ömer ibn el-Hattâb’ın Âmir Oğulları toprağından olan Terebe Seferi, Alî ibn Ebîtâlib’in Yemen Seferi, Gâlib ibn Abdullah el-Kelbî’nin Kedîd Seferi, Alî ibn Ebîtâlib’in Fedek Seferi, Ebû’l-Avcâ es-Sülemî’nin, Süleym Oğulları üzerine seferi, Ukkâşe ibn Mihsan’ın el-Ğamre Seferi, Ebû Seleme ibn Abdu’l-Esed’in Necid yöresinde bir su olan Katan Seferi, Muhammed ibn Mesleme’nin Hevâzin kolundan Kuretâ seferi, Beşîr ibn Sa‘d’ın Hayber toprağından olan Yümn ve Cinâb, yahut Cabar Seferi, Zeyd ibn Hârise’nin Süleym Oğulları toprağından el-Camûh Seferi, Yine Zeyd ibn Hârise’nin Vâdî’l-Kurâ’da Fezâre Oğulları Seferi, Abdullah ibn Revâhe’nin Yüseyr ibn Rizâm Seferi

(Yüseyr ibn Rizâm Hayber Yahûdîlerindendi. Bu adam Gatafân kabîlesini, Allah’ın Elçisine karşı savaşmak için topluyordu. Allah’ın Elçisi, Abdullah ve arkadaşlarını bu adamın üzerine gönderdi. Bunlar Yüseyr’e gelip: “Eğer Allah’ın Elçisine gidersen seni ağırlar ve seni ülkene vâli yapar.” dediler.

(devamı yarın..)