PEYGAMBERİMİZ DÖNEMİNDE KAÇ KEZ SAVAŞ YAPILMIŞTIR? (1)
Cuma, 15 Nisan 2016 00:00

PEYGAMBERİMİZ DÖNEMİNDE  KAÇ KEZ SAVAŞ YAPILMIŞTIR? (1)

Peygamberimiz döneminde  kaç kez savaş yapılmıştır?

Cevap:

Hz. Muhammed’in Ba‘s, Seriyye ve Gazâları:

Ba‘s göndermek, elçi göndermek, yahut canlandırmak, ba‘se, gönderilen hey’et (delege) demektir. Askerî terim olarak ba‘s, düşmanla çarpışmak üzere gönderilen küçük birlik anlamına gelir. Seriyye de 5-400 kişi kadar olan askerî birliktir. Bundan daha büyük askerî seferlere gazâ (gazve) denilir (Lisânu’l-Arab, el-Mu‘cemu’l-Vasît). Ancak Hz. Peygamber’in bizzat katıldığı seferlere gazâ, bunun dışındakilere seriyye ve ba‘s denilmektedir.

Buhârî ve Müslim’in sahihlerinde tespitlerine göre Zeyd ibn Erkam, Hz. Peygamber’in ondokuz gazâya çıktığını, kendisinin de onyedi gazâda Peygamber’le beraber sefere katılmış olduğunu söylemiştir. İbn Hacer bu hadîsin şerhinde şöyle diyor:

“Zeyd’in amacı, Peygamber(s.a.v.)in fi‘len çarpışmış olsun olmasın, çıktığı seferleri belirtmektir. Fakat Ebû Ya‘lâ’nın İbn Zübeyr yoluyla Câbir’den rivâyetine göre Pey­gamber(s.a.v.)in katıldığı gazâların sayısı yirmi birdir. Senedi sağlam olan bu hadîsin aslı Müslim’de vardır. Buna göre Zeyd ibn Erkam, iki gazâyı kaçırmıştır. Herhalde bunlar Ebvâ ile Buvât seferleridir. Demek Zeyd, yaşı küçük olduğu için bunları bilememiştir.

“Mûsâ ibn ‘Ukbe’nin ifadesine göre: Peygamber (s.a.v.), sekiz gazâda çarpışmıştır ki bunlar: Bedir, Uhud, Ahzâb (Hendek), Mustalik, Hayber, Mekke, Huneyn ve Tâifgazâlarıdır. Kurayza Gazâsı Ahzâbın devamı olduğundan onu ayrıca saymamıştır. Fakat başkaları onu ayrı bir gazâ olarak sayarlar. Bazıları birbirine yakın olduğundan Huneyn ile Tâif’i de bir, bazıları ayrı gazâ saymışlardır. İbn Sa‘d, Hz. Peygamber’in bizzat çıktığı gazâların sayısını yirmiyediye çıkarmıştır. Bu sayı, İbn İshâk’ın verdiği sayıya uygundur. Ancak İbn İshâk, Vâdî’l-Kurâ’yı Hayber’den ayırmamıştır. İşte gazâların sayısının yirmi bir olduğu görüşü ile Vâkıdî’nin sayısındaki altı fazla bu türden farklardır. Birbirine bitişik iki gazâyı bir sayanlar, gazâların sayısını yirmi bir; her savaşı ayrı ayrı gösterenler ise sayıyı yirmi yedi göstermişlerdir.

İbn İshak, Hz. Peygamber’in katıldığı gazâların isimlerini vermiştir. Bunlar: 1) Veddân Gazvesi –buna Ebvâ Gazvesi de denilir–, 2) Buvât Gazvesi, 3) Uşeyre Gazvesi, 4) Birinci Bedir Gazvesi, 5) Büyük Bedir Gazvesi, 6) Süleym Oğulları Gazvesi, 7) Sevîk Gazvesi, 8) Gatafân Gazvesi – Zî Emer Gazvesi de denilir– 9) Bahrân Gazvesi, 10) Ma‘din Gazvesi, 11) Uhud Gazvesi, 12) Hamrâu’l-Esed Gazvesi, 13) Nadîr Oğulları Gazvesi, 14) Zâtu’r-rika‘ Gazvesi, 15) Son Bedir Gazvesi, 16) Dûmetu’l-Cendel Gazvesi, 17) Hendek Gazvesi, 18) Kurayza Oğulları Gazvesi, 19) Lihyân Oğulları Gazvesi, 20) Zî Karad Gazvesi, 21) Mustalik Oğulları Gazvesi, 22) Hudeybiye Gazvesi, 23) Hayber Gazvesi, 24) Kazâ Umresi, 25) Mekke’nin Fethi Gazvesi, 26) Huneyn- Tâif Gazvesi, 27) Tebûk Gazvesidir.

(devamı yarın..)