BAŞÖRTÜSÜNÜN RENGİ ÖNEMLİ Mİ?
Salı, 12 Nisan 2016 00:00

BAŞÖRTÜSÜNÜN RENGİ ÖNEMLİ Mİ?

Selamünaleyküm hocam. Tesettürde siyah giymek şart mıdır? Uzun pardösü ve renkli eşarp tesettürü sağlamaz mı bazı hocalarımız renkli eşarbın tesettür olmayacağını söylüyor başörtünün de siyah olması gerekir mi hocam ben uzun pardösü giyip eşarbı önümden sarkıtıyorum bu durum da tesettürü tam sağlanamıyor mu? Allah’a emanet olun hocam Elâzığ’dan size sevgiler...

Cevap: Tesettürün anlamı örtmek, kapatmaktır. Kur'ân'da emredilen, kadınların süslerini kapatmalarıdır. Saç da zinet olduğundan kadınların saçlarını kapatmaları gerekir. Ama örtünün rengi önemli değildir. Hangi renk olursa olsun, başı kapatan örtü tesettürü sağlar. Ancak asıl amaç erkekleri kışkırtacak biçimde giyinmemektir. Başını örtüp dar pantolonla dolaşan kadınlar gördüm. Vallahi erkekler kadınların poposuna daha çok bakarlar. Popoyu teşhir ettikten sonra başı kapatmaya hiç gerek yoktur. Çünkü erkekler saça değil, asıl popoya takılırlar. Kur'ân kadınlara ağırbaşlı davranmalarını, kırıtmamalarını, kışkırtmalardan uzak durmalarını emreder. Siz eğer böyle hareket ediyorsanız örtünüzün rengi önemli değildir. Aklımın ermediği bir husus daha var. O da sözde başını kapatan kadınların kafalarının arkasına saçlarını dik ve gür gösterecek bir top koymalarıdır. Bu nedir? Yine güzelliğini teşhir değil mi? Kadın, güzelliğini yabancı erkeklere değil, sadece kocasına ve mahremlerine göstermelidir. Başörtünü göğsünün üstüne sarkıtıp gerdanını kapatıyorsan güzel. Zaten Kur'ân da böyle emrediyor. İşte Kur'ân'ın emri:

"İnanan kadınlara da söyle: Bazı bakışlarını kıssınlar, ırzlarını korusunlar. Süslerini göstermesinler. Ancak kendiliğinden görünenler hariç (Bunların görünmesinde bir günâh yoktur. Bir tefsîre göre süsten maksat, süs yerleridir. Buna göre kendiliğinden görünecek süs yerleri, örtünme hükmü dışında tutulmuştur. Bir şeyi alıp verirken, hattâ örtüsünü örterken dahi ellerin görünmesi zarurîdir. El, yüz ve ayaklar örtünmeden mu‘âf tutulmuştur). Başörtülerini (göğüs) yırtmaçlarının üstüne koysunlar. Süslerini kimseye göstermesinler. Yalnız kocalarına, yahut babalarına, yahut kocalarının babalarına, yahut oğullarına, yahut kocalarının oğullarına, yahut kardeşlerine, yahut kardeşlerinin oğullarına, yahut kızkardeşlerinin oğullarına, yahut kadınlarına, yahut ellerinin altında bulunan(köle)lerine, yahut kadına ihtiyacı bulunmayan erkek tâbi'lerine[ (Yani hizmetçilere, yardıma muhtaç ihtiyarlara, bunaklara ve dilencilere.), yahut henüz kadınların mahrem yerlerini anlamayan çocuklara gösterebilirler. Gizledikleri süslerin bilinmesi için ayaklarını vurmasınlar. Ey mü'minler, topluca Allah'a tevbe edin ki felâha eresiniz." (Nur Suresi: 31)