Sakaleyn hadisi doÄŸru mu? *** Nafaka ve zekat
Çarşamba, 05 Ekim 2011 00:00

Sakaleyn hadisi doÄŸru mu?

Selâm hocam, sakaleyn hadisi hakınde kafam karıştığı için, içinden de çıkamıyorum; bana yardımcı olursanız sevinirim. Hz. Ali için söylenen doğruysa neden bugüne kadar saklanmış. Doğru değilse ehlibeyt taraftarları bu olayı abartıyorlar mı, hocam ben bu soruları naçizane size güvendiğim için soruyorum hiçbir art niyetim yok, saygılarımla. E. Kaya

Cevap: Ben size o tür hadislerin uydurma olduğunu yazmıştım. Böyle sözlerle uğraşmak size ne kazandırır? Hz. Peygamber kendi ailesine saltanat kurmak için gelmedi, Kur'ân ona şöyle söylemesini emrediyor: "Ben sizden bu tebliğime karşılık bir ücret, çıkar beklemiyorum, sadece Allah'ın rızasını kazanmak için peygamberlik görevimi yapıyorum."

Kur'ân böyle söylerken, Hz. Peygamber de insanların tarağın dişleri gibi eşit olduğunu vurgularken biz neden bazı şahısların aşırı övüldüklerini iddia edelim ki? Hz. Ali'ye saygımız büyüktür ama Peygamber'in, onu kendisinin halefi gibi gösterdiği anlamına gelen sözlerin hepsi uydurmadır. Çünkü böyle bir şey olsaydı bunu Peygamberimiz kendi sağlığında herkese söyler ve ilan ederdi. Bu duyuruyu kim gizleyebilirdi ki? Kendinize acıyın, böyle sözlerle oyalanıp durmayın. Bu yüzden Peygamber'in öteki sahabilerini de töhmet altında bırakmayın.

 

Nafaka ve zekat

Muhterem hocam,

1. Benim bildiğim, eski eşin, dinimize göre 4 aydan fazla eski kocasından para alması doğru değildir. Ben iki yıldır eski eşime nafaka ödemekteyim. Bu nafakaları haram etmek de istemiyorum. Ödediğim nafakaları zekât yerine saysam olur mu?

2. Bazı Hocaların ifadesine göre altınların zekâtını vermek için, o altınlar bir senelik geçim sağlaması gerekirmiş. Yani 81 gr. altını olanın değil de ancak bir senelik geçim sağlayan altın miktarının zekâtı verilirmiş. Bu konuda beni aydınlatırsanız memnun olurum. Saygılarımla. T. Uysal

Cevap: 1. Boşanan kadın, yeniden başka biriyle evlenebilmek için dört ay on gün beklemek zorundadır. Kur'ân boşanmış kadının iddet süresi içinde evden çıkarılmamasını emretmektedir:

"6- (Boşadığınız) O kadınları, gücünüz ölçüsünde oturduğunuz yerin bir bölümünde oturtun ve onları sıkıştır(ıp evden çıkmağa zorla)mak için kendilerine zarar vermeğe kalkışmayın. Şayet gebe iseler, yüklerini bırakıncaya kadar onların geçimini sağlayın. Sonra sizin için (çocuğunuzu) emzirirlerse onlara ücretlerini verin ve aranızda güzellikle konuşup anlaşın. Eğer (anlaşmakta) güçlük çekerseniz (o zaman) çocuğu, başka bir kadın emzirecektir. 7- Eli geniş olan, genişliğine göre nafaka versin. Rızkı kısılmış bulunan da Allah’ın kendisine verdiğinden versin. Allah, bir kişiye ne vermişse ancak onu yükler, (kimseye gücünün üstünde bir şey yüklemez). Allah, bir güçlükten sonra bir kolaylık yaratacaktır." (Talak: 6-7)

Talak altıncı âyete göre boşanmış kadının bekleme süresi içinde geçimini ve konutunu temin etmek kocaya aittir. Eğer kadın gebe ise doğuruncaya kadar nafaka ve konutu sağlanır. Şimdi kadın çocuklu değilse dört ay on gün bekleme süresini doldurunca çıkıp gidebilir. Erkek ona nafaka ödemek zorunda değildir. Şayet çocuğu varsa elbette çocuğun nafakasını sağlamak babaya düşer.

Şayet kadın yoksul ise elden geldiğince onun geçimini sağlamak erdemdir. Ama kanunun tanıdığı nafaka hakkını alıyorsa bu nafakayı zekâta mahsubetmek bence olmaz. Çünkü zekât gönül rızasıyla verilen karşılıksız bağıştır. Oysa nafaka durumunda kadın, bağış almıyor, kanunun tanıdığı hakkı alıyor. Zaten bunu vermek zorundasınız. Şayet kanuni zorunluluktan ayrı olarak fazladan ödüyorsanız ve kadın da yoksul ise zekâtınıza mahsubedebilirsiniz.

2. Bazı mezhep âlimlerine göre ziynet eşyası, süs için kullanılıyorsa ona zekât düşmez. Ama para gibi kullanılan altınlara zekât düşer. İhtiyaçtan fazla 81 gram altını olup bu para bir yıl kadar yanında kalırsa %2,5 üzerinden zekâtı verilir. Ama bir yılı doldurmayan altın veya paraya zekât düşmez. O bazı hocaların görüşleri sizce uygunsa onlara başvurabilirsiniz.


 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ