RÜYA YORUMU ÜZERİNE (1)
Çarşamba, 06 Nisan 2016 00:00

RÜYA YORUMU ÜZERİNE (1)

Merhabalar Hocam rüya yorumlayabiliyor musunuz? Ya da bana dinimize uygun şekilde rüya yorumlayabilen bir sayfa ya da numara önerebilir misiniz?
Eğer rüya yorumlayabiliyorsanız bunu mail yoluyla anlattığımda sitede yayınlanmaz değil mi? Şimdiden teşekkürler.. Hayırlı günler...

Cevap: Rüya yorumcusu değilim. Rüya tabirleri hakkında bazı kitaplar vardır ama rüyalar şahıstan şahsa değiştiğinden bu yorumlar da kesin bir sonuç vermez. Sadece genel bir kanaat belirtir. Aynı rüya, gören kişinin psikolojik ve manevi durumuna göre başka manalar ifade edebilir. Rüya tabir ilmi Allah vergisidir. Her öne gelen bu ilme vakıf olmaz. Kur’ân’da çeşitli peygamber rüyalarına işaret edilir. Hz. Yusuf’un rüyası bunların en ayrıntılısıdır.

Hz. Yûsuf’un Rü’yâsı:

4- Hani bir zaman Yûsuf, babasına: "Babacığım, demişti, ben (rü'yâda) on bir yıldız, güneşi ve ayı gördüm, bunların bana secde ettiklerini gördüm." demişti. 5- (Babası Ya‘kûb): "Yavrum, dedi, rü'yânı kardeşlerine anlatma, sonra sana bir tuzak kurarlar. Çünkü şeytân, insanın apaçık düşmanıdır!”... 100- Ana-babasını tahtın üstüne çıkardı ve hepsi onun için secdeye kapandılar (önünde saygı ile eğildiler. Yûsuf): "Babacığım, dedi, işte bu, önceden (gördüğüm) rü'yânın sonucudur. Rabbim onu gerçek yaptı, bana iyilik etti; zîrâ şeytân, benimle kardeşlerim arasına fitne soktuktan sonra O, beni zındandan çıkardı, sizi de çölden getirdi. Gerçekten Rabbim, dilediği şeyi çok ince düzenler. O, (her tedbîri) bilen, her şeyi yerli yerince yapandır." (Yûsuf: 53/4-5)

Yûsuf: 53/4-5. âyetlerde henüz çocuk olan Hz. Yûsuf’un, gördüğü rü’yâ anlatılmaktadır: Yûsuf düşünde 11 yıldız ile güneşin ve ayın kendisine secde ettiklerini görür ve düşünü babasına anlatır. Bu düşten, Yûsuf’un büyük bir makama erişeceğini anlayan Hz. Ya‘kûb (selâm ona), kıskançlığa kapılıp da kendisine bir kötülük etmemeleri için rü’yâsını kardeşlerine söylememesini Yûsuf’a tenbihledikten sonra düşü özetle şöyle ta‘bîr eder: “Böylece Rabbin seni seçecek ve sana düşlerin yorumundan bir parça öğretecek, sana ve Ya‘kûb soyuna nîmetini tamamlayacaktır; nasıl ki daha önce ataların İbrâhîm'e ve İshâk'a da nîmetini tamamlamıştı. Şüphesiz Rabbin, bilendir, hüküm ve hikmet sâhibidir.” (Yûsuf: 53/6)

Bu âyetteki “وَيُعَلِّمُكَ مِنْ تَأْوِيلِ اْلاَحَادِيثِ: Ve sana düşlerin yorumundan bir parça öğretecek cümlesi üç şekilde açıklanmıştır:

1. Allah sana rü’yâların yorumunu öğretecek. İnsanların gördükleri düşleri doğru yorumlayacak ve bu düşlerin ne anlama geldiğini bileceksin.

2. Sana Allah’ın kitaplarını, peygamberlerin sözlerini iyi anlama yeteneği verecek, onların gerçek anlamlarını öğretecek.

3. el-Ehâdîs, hadîsin çoğuludur. Hadîs ve hâdis olay demektir. Te’vîli de görülen olayın gerçek anlamıdır. Allah sana olayların içyüzünü, çeşitli ruhsal ve bedensel varlıkların nasıl Allah’ın kudret ve hikmetini gösterdiğini öğretecek, olayların hikmetini anlatacak, doğru yargı yeteneği verecektir (Mefâtîhu’l-ğayb: 18/89-90).

(devamı yarın..)