ÇIKAR MÜSLÜMANLIĞI
Çarşamba, 30 Mart 2016 00:00

ÇIKAR MÜSLÜMANLIĞI*

Sayın Hocam,
1) Ben uzun zamandır namazımı kılmayı çok istiyorum, çoğu kez niyet edip başlıyorum birkaç gün sonra yavaş yavaş derken arkasını getiremiyorum. Bundan dolayı çok üzülüyorum, bu sürekliliği nasıl sağlayabileceğim konusunda bana yardımcı olur musunuz?

2) Bir de başıma ne zaman bir dert, bir sıkıntı gelecek olsa, ya da bir beklentim olsa aklıma namaz kılmak geliyor, sanki namaz kılarsam o dert bitecek ya da o beklentim gerçekleşecek gibi geliyor. Sonradan bu durumdan çok rahatsız oluyorum, sanki işim düştüğü zaman Allah'a, namaza başvuruyormuşum gibi geliyor bana. Ama ister istemez bu durum hep gerçekleşiyor, bu sefer de namazı kılmıyorum, riya ediyor olmayayım diye. Ben böylelikle çok mu günaha giriyorum, ya da günahımı daha da mı büyütüyorum? ...

Cevap: Namazı sürekli kılıp kılmama sizin iradenize ve inancınıza bağlı. Namaz kılmadığınız için İlâhî mahkemede suçlu çıkacağınıza kesin inansanız kılarsınız. Buna inandığınızı sanıyorsunuz ama aslında kesin inanmıyorsunuz, onun için kılmıyorsunuz. Düşünün bir kere polislerin önünde hırsızlık ettiğiniz zaman yakalanıp içeri atılacağınızı biliyorsunuz, onun için suç işlemiyorsunuz. İşte manevi polisler de her an bizi gözetliyorlar, görevimizi yapmadığımızı yazıyorlar. Bir gün, suçlarımızın tutanağı olan bu manevî defterler önümüze konulacak. Buna kesin inanın. O zaman namazınızı kılarsınız.

Ayrıca işiniz düşünce Allah'a yalvarmanız da güzel. Ama bu çıkar Müslümanlığıdır. Yine de hiç yoktan iyidir. Buna riya denmez. Riya, başka insanların görüp beğenmesi için yapılan ibadetlerde olur. Burada başkalarının görmesi veya başkalarına gösterme düşüncesi yoksa riya da yoktur. Ancak çıkarcılık vardır. Ne yapalım. Sevgili Rabbimize yönelmemiz güzeldir. Bu bizim doğamızda yok mu? Küçük çocuk bir oyuncak aldırması için babasının eteğine sarılır. Biz de dileğimiz için Rabbimize sarılıyoruz. Bundan daha doğal ne olabilir?

 

*yazı arşivden alınmıştır