DAR KALIPLAR DİNE ZARAR VERİR
Cuma, 18 Mart 2016 00:00

DAR KALIPLAR DİNE ZARAR VERİR*

Hocam ben başkasının ve sizin kitabınızı okuyorum, arada dağlar kadar fark görüyorum. Ama bizim buradaki hoca sizi okumuyor, başkasının etkisinde. Oysa ben, buradaki hocanın etkilendiğini sağlam görmüyorum, hocam neden dersen ya da ben yanlış anlıyorum ama onun kitabını okuduğum zaman içime sıkıntı giriyor, sanki dinimiz daralıyormuş gibi. Ne bilim nerdeyse her şeyi haram ediyor, ya da nebilim peygamberimiz şunlara şunlara lanet etmiştir; örnek olarak diyor ki dövme yapana lanet etmiştir, eğer buna lanet etmişse makyaj falan da insanı değiştiriyor o zaman bu da o hükmün içine girer diyor o zaman onu da haram kılıyor ya da oje, bu da sekil değiştiriyor o zaman buna da lanet edilmiştir falan gibi şeyler anlatıyor. Bir de Rasûli Ekrem (s.a.v.) şöyle buyurmuştur: "Cehennemliklerden iki sınıf vardır ki ben onları (dünyada) görmedim: Birincisi yanlarında bulunan öküz kuyruğu gibi kırbaçlarla halkı kırbaçlayan kimseler. İkincisi giyinmiş çıplak, (kalçasını) oynatan, salınarak yürüyen, başları, salınan deve hörgücü gibi kadınlardır; bunlar cennete giremezler, onun kokusunu da alamazlar; halbuki onun kokusu mesafelerin ötesinden alınır.” Yani güya bu kadınlar cennete giremeyecek.

Şimdi ya bu zat ters anlatıyor ya da ben anlamıyorum? Yok ya maalesef benim gönlüm, ruhum, vicdanım, kalbim bu zatı pek kabul etmek istemiyor.Bak geçen sene burada başka hoca vardı o: “Siz Süleyman Ateş’i okuyun” derdi. Allah razı olsun ondan, gerçekten de doğru söylemiş. Neden dersen, valla senin kitabını okuyunca dindeki kolaylığı görüyorum, içime huzur geliyor, dinimizi daraltmıyorsun. Allah senden razı olsun, inşallah cevabı alırım e-mail olarak teşekkürler, Allah’a emanet olun.

Cevap: O daraltıcı hükümler, gerçi en sağlam kabul edilen Buharî ve Müslim’in mecmualarında vardır[1] ama kanaatime göre bunlar İslâm sınırlarının genişlemesiyle karşılaşılan Bizans, İran kadınlarının etkisiyle, özellikle yüksek tabakadan İslâm kadınları arasında yayılmaya başlayan saçları ve kıyafetleri modernleştirme modasını kötüleyip önleme amacıyla üretilmiş sözlerdir. Ben bu sözlerin, Peygamber sözü olduğuna inanmıyorum. Çünkü Pey-gamberimiz, kadınların, o zamana göre süslenip makyaj yapma-larını bizzat öğütlemiştir. Daha önce geçtiği üzere Mekke'nin Fethi gününde bey'at için gelen eli kınasız bir kadına Hz. Peygamber: "Kadınların eli kınalı olur. Sen niçin böyle kınasızsın, kendine çeki düzen vermemişsin?" demiştir.

O, kendi zamanında bulunan güzel kokulardan hoşlanırdı. Herhangi bir koku hakkında yasak koymadı. Parfüm de bugünün modern kokusu. Bunları kullanmak niçin günah olsun? Günah olan eylemler Kur'ân'da beyan edilmiştir. Açın Kur'ân'a bakın parfüm kullanmak günahtır diye bir hüküm var mı? Ben bıktım o bağnaz insanlardan. Midem bulanır hale geldi artık.



[1]Bkz. Buhari; Müslim, Libas 125, Cennet: 52; İbn Hanbel, Müsned: 223, 356

 

 

*yazı arşivden alınmıştır