İCTİHAD MÜSVEDDELERİ
Çarşamba, 02 Mart 2016 00:00

İCTİHAD MÜSVEDDELERİ

Selâmünaleyküm hocam, ellerinizden öper, çalışmalarınızda Yüce Allah'ın size kolaylık vermesini niyaz ederim.

Hocam ben doğru yapıyor muyum, şöyle ki;

1. Namazları 3 vakit (sabah, akşam, yatsı ) 2 şer rekat olarak kılıyorum, doğru mu ?

2. Tüm araştırmalarıma rağmen tavâf kelimesinin, ziyaret etme, dönüp dolaşma olduğunu öğrendim, bizim Anadolu şivesinde dönüp dolaşma, turist olarak gidip gezmek manasına gelir.

     Ben hacca gitsem, kefen gibi değil de, dikilmiş beyaz temiz, güzel bir elbise giyinsem, Kabe'nin etrafında görmek ve Allah'ın emri üzere bir kere dolaşsam, başka ülkelerden gelen Müslümanlar ile Kültür alışverişi, istişare, bilgi paylaşımı, tavsiye, tanışma, kaynaşma yapsam, Makamı İbrahim’de namazımı kılsam, Arafat’a çıksam, Müzdelife, Mina, Safa ve Merve tepelerini tavâf etsem (zikir eşliğinde) Haccım usullere uygun olur mu, sakıncası var mı ?

3. Ben Hacerül-esved taşını put olarak görüyorum, haccım esnasında o taşa ve taşa tapanlara bir mümin olarak lanet etsem günah olur mu?

4. Sünnetlerin %92 sinin değiştirilmiş veya uydurulmuş olduğu kanaatindeyim.                                                                                                                                                                                                 Saygılar hocam

Paylaşım not: Hocam, Kuranı kerimin Mu’min suresi 46.ayetinde geçen kabir azabına delil olarak gösterilen sabah akşam ateşe arz olunacaklardır, âyetindeki sabah akşam, bizim Anadolu Türkçesinde şu anlama gelir ; “ o kadar kısa bir zaman dilimi, bir gün bile değil, sabah ile akşam arası kadar kısa bir zaman, çok çabuk geçen zaman dilimi, sen uzun belle, hele biraz dur bakalım, akşama hesaplaşırız, kendisine belli bir süre tanınmış, süre bitiminde cezalanacak olan” anlamlarına gelir.

Yani kıyametin kopup da kâfirlerin ateşe atılacakları zaman dilimi demek ki Yüce Allah nezdinde ne kadar kısaysa, böyle bir mana verilmiş.

( bu benim kendi şivemce verdiğim mana ) En doğrusunu Allah bilir.

Cevap: Kur'ân'a göre üç namaz vakti vardır: Akşam, seher vakti ve sabah güneş doğmadan önce. Siz bu emre göre hareket ettiğinize göre uygulamanız doğru olabilir. Şu var ki yatsı ayrı bir namaz değil, akşamın uzantısıdır. İkisi birlikte kılınabilir. Ama gece namazı en vurgulu namazdır. Gece iki veya üçte kalkıp en az iki rek'at kılmak gerekir. Sabah namazını da kılarsanız Kur'ân'ın emrini yerine getirmiş olursunuz. Ancak Peygamberimizin günün ortasında (öğle vaktinde) ve günün sonuna doğru (ikindi) vaktinde de cemaatle namaz kıldığı tevatürle sabittir. Bu iki namaz Peygamberin ictihadıyla sabit olduğundan bunları birleştirerek kılmak caizdir.

Neden herkes dikişsiz kefen gibi iki havluya sarılırken siz kendinize ayrıcalık tanıyorsunuz? İhram haccın temel öğelerinden biridir. İhrama girmeden hac olmaz. İhramı giyip haccını yaparsın, Arafat'ta dünyanın çeyitli yerlerinden gelen Müslümanlarla görüşür, fikir alışverişinde bulunursun. Gayet güzel olur. Eğer dilin varsa tabii.

Hacerülesved taşı olmaz. Bir kere bu söylem yanlış, Çünkü Hacer taş demektir. Esved ise kara anlamına gelir. Hacer-i Esved, Kara taş demekter. Hacerülesved taşı Karataş taşı gibi gülünç bir anlam ifade eder. Siz onu put görüyorsunuz ama Hz. Peygamber onu selâmlamıştır. Bunun sembolik bir anlamı vardır. O taşın konulduğu yer Ka'be'nin nirengi noktasıdır. Onu selamlamak, aslında taşı değil, Allah'a verilen sözü hatırlamak ve Allah'a kulluk ahdini tutmaya söz vermek demektir. Siz o taşı put görüyorsanız taşın konulduğu Ka'be'yi de put diye düşünebilirsiniz. Ama Kur'ân, Ka'be'yi tavaf etmeyi Mü'minlere emretmiştir: "Velyattavvefubi'l-beyti'l-atîk: Eski Ev'in çevresini dolansınlar!"

Sünnet ile kastınız Hadis rivayetleri ise siz bunların %92'sini uydurma görüyorsunuz. Bravo demek çok büyük bir Hadis araştırmacısısınız. Evet Hadisler içinde uydurmalar çoktur ama bu konuda karar vermek uzmanların işidir. Siz o derece uzmansanız ne denilebilir. Herkes özgürdür.