İKAMETU’S-SALAT’IN ANLAMI NEDİR?
Salı, 01 Mart 2016 00:00

İKAMETU’S-SALAT’IN ANLAMI NEDİR?

Bilindiği üzere, inanan kendisini geliştirmek, Allah katındaki derecesini artırmak, ilâhi rahmete ve lütfa mazhar olmak için Hz. Muhammed s.a.’i, sünnetini, Kur'an’ı anlamaya muhtaçtır. Hz. Muhammed s.a.’in, Kur'an ile getirdiği yolun dışındaki herkesin kurtuluşu, önceki yolundan, sisteminden, mezhebinden uzaklaşıp arınarak, Kur'an ile öğretilen yola girmeleriyle mümkündür.

Bizler de bu çaba çerçevesinde bilgimizi arttırma adına bu konuda ne varsa araştırmaya/ öğrenmeye/dinlemeye gayret gösteriyoruz. Bu kapsamda, bazı televizyon kanallarında Kurandaki ayetleri yorumlayan /anlatan aslında anlatımlarına bakıldığında bilgili oldukları da anlaşılabilecek şahısların bu konudaki programlarını da izlemekteyiz.

Pek tabidir ki bu kutsal konuda çalışma yapanların bilinçli olarak Kur'an’a kendi düşünceleri söyletmek üzere peşin hükümle yaklaşmaları hoş bir şey olmayacağı gibi bu tür hareketler altından kalkılmayacak vebal ve sorumluluğa da yol açacak olup ben gerçekten inanmış bir din yorumcusunun bu işi/vebali/sorumluluğu bilerek böyle bir şey yapacağına inanmak istemiyorum.

Sonuç itibariyle, son dönemlerde yukarıda bahse konu hususlarda çalışmaları olan bazı şahısların Kuranda geçen “ve-ikâme-ssalâti” ifadesinin/kelimesinin “namaz” olmadığı, dolayısıyla bunun “dayanışma/yardımlaşma/destekleşme/bilgiyi yayma/eğitim vs” anlamlara geldiğini esas ritüel anlamda namaz kılmanın başka bir kelime ile anlatıldığını ifade etmektedirler. Bu husus doğru mudur? Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim. Selamlar...

Cevap: İkamet Kıyam kökünden if'al vezninde masdar(isim fiil)dır. Bir şeyi yapmak, yerine getirmek anlamına gelir. Kamet assalat: namaz ayağa kalktı. yani namaz başladı demektir. İkametu's-salâh: Namazı ikame etmek, yanı kılmak demektir. Akumu bivâcibi: Görevimi ikame ediyorum, yani işimi yapıyorum, demektir. "Ey inanananlar: Namazı ikame ediniz!", yani namazı kılınız demektir. Bunun başka bir anlamı yoktur. Öyle afakî yorumların hiçbir değeri yoktur. Ancak kendi düşüncelerini empoze etmeğe çalışanların işkembevi yorumlarıdır. Zaten ekranlara ciddi bilim adamları pek çıkmaz, çıkanlar işte o tür insanlar. Siz bunu Arapça bilen birisine anlatsanız böyle yorumları yapanların üstüne gülerler. Başka ne diyebilirim?