Mezhep zorunlu mu?
Cumartesi, 01 Ekim 2011 12:41

  Mezhep zorunlu mu?


Selamünaleyküm değerli hocam, çevremdeki insanlar bana senin mezhebin ne diye sorduklarında "Ben Kur'ân Müslüman’ıyım " dediğim zaman bana söylenmedik söz kalmıyor “sen mezhepsiz misin gibi?” diye kendilerince hakaret etmek istiyorlar.

Sizin de bildiğiniz gibi hocam gerek Abbasilerden başlayarak günümüze kadar yaşanan olaylar çerçevesinde ortaya çıkan birçok yanlış düşünceler hem mezheplere katılmış hem de mezhep imamlarının görüşüymüş gibi gösterilmiştir, onların görüşü bu görüşlere zıt olmasına rağmen ve gene görebiliyorum ki mezheplerde Kur’ân’a ve sünnete ters düsen görüşler de mevcut ya da bir fetva verilirken ne Kur’ân’a, ne de sünnete başvurulmuş. Kendim elimden geldiği kadarıyla hem Türkçe meal okuyorum hem hadisleri, hem de siyeri araştırıyorum. Bir örnek vermem gerekirse namazda ben ellerimi her rükûa varışımda kaldırıyorum. Bunu gören Hanefi arkadaşlarım neden böyle yaptığımı sorduğunda"bu konuyla ilgili yaptığım araştırmalarda Resulullah (sav)in böyle yaptığını okuduğum hadisi,   hadis imamları ortak ittifakla kabul etmişler" cevabımı verdiğimde onlar: "iyi de bizim yaptığımızı Resulullah (sav) yapmamış mı?" diyerek beni eleştiriyorlar. Hatta şeytanın yolundan gittiğimi söyleyecek kadar ileri gidiyorlar.

Sonuçta ben daha sahih olan bir rivayete güvenerek sünneti uygulamaya çalışıyorum, bunun neresi yanlıştır hocam? Bir de bu mezhep dayatmacılığı beni öylesine bunaltıyor ki içinde yanlışlar olduğunu bildiğim bir mezhebin görüşlerinin bana zorla dikta edilmesini bir türlü kabullenemiyorum. Kısacası değerli hocam, bir Müslüman illaki kendini bir mezheple tanıtmak zorunda mıdır, ben bir mezhebe bağlı değilim diyebilir mi? Mezhep görüşlerinden kendisine göre Kur’ân ve sünnete uygun olanı seçebilir mi? Kendini “şu mezheptenim” diye ayıranlar A’raf suresi 30’ ncu ayetin kapsamına girerler mi? İnşallah beni anlamışsınızdır hocam, bu yazımı bir soru olarak değil, bir büyüğüme danışmak ve içimdeki sıkıntıları paylaşmak olarak gördüğümü de belirtmek isterim, hayırlı çalışmalar. - K. A. Mühendisoğlu 

Cevap: Sizi öyle eleştirenlere siz deyiniz ki: "Ben, Allah'ın kitabına ve Peygamberimizin yoluna bağlı bir Müslüman'ım. Kitap ve sünneti araştırıp dinin esasını öğrenme imkânına sahip olan kimsenin, zaten bir mezhebe uyması caiz değildir. Mezhep Kur'ân ve Peygamber yoludur. Mezhep imamları Peygamberimizden iki asır sonra yaşadılar. O zamana dek Müslümanlar, bu insanların görüşlerini bilmiyorlardı ve bu mezheplere bağlı değillerdi. Onların dini eksik miydi? Selef-i Sâlihînin yolu, doğrudan Kitaba ve Sünnete bağlılıktır. Yolunuz doğrudur. Ama insanlarla tartışmaya girmeyin, herkes kendi yolunda gider. Kimse kimseye baskı yapma hakkına sahip değildir. İnsanlarla tartışmaya girmek, kendini beğenmek anlamına gelir. Ne gerek var? Kimseye dalaşmadan yolunuza devam edin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş