SÜNNET OLMAMANIN GÜNAHI VAR MIDIR?
Cuma, 26 Şubat 2016 00:00

SÜNNET OLMAMANIN GÜNAHI VAR MIDIR?

Merhaba sayın Hocam,

Uzun zamandır kafamı karıştıran bir konu var. Elhamdülillah hepimiz Müslümanız. Erkek Müslümanların biz kadınlardan farklı olarak yaptırmak zorunda oldukları sünnet olayı var. Müslüman bir erkek sünnet olmazsa bu günah mıdır? Eğer günahsa günahı ne derecedir? Mesela öğlen namazının sünnetini kılmamak gibi mi, ya da sakal uzatmamak gibi mi? Bu dediklerim yapılmadığında aslında günah olmuyor, ama peygamberimizin yaptığı güzel bir şeyi terk etmiş oluyoruz gibi düşünüyorum, hocam. Ama günümüzdeki uygulamada erkek Müslümanlığı sanki sünnetle eşdeğer olarak algılanmıyor mu? Erişkin yaşta bile Müslüman olsanız sünnet oluyorsunuz mecburen ya da sizden bu bekleniyor. Bu şekilde düşününce sanki sünnet farzın yerine geçmiş gibi geliyor bana.

Beni aydınlatırsanız çok memnun olacağım hocam. Allah sizden binlerce kere razı olsun...

Cevap: Vaktiyle aynı konu üzerindeki soruya verdiğim cevaptır:

SORU: “KUR’ÂN’DA SÜNNET OPERASYONU GEÇER Mİ?

Cevap: Sünnet, Hz. İbrahim dininin gereklerindendi. Şifahi olarak atadan gelen İbrahim geleneklerine bağlı olan Araplar, özellikle Kureyş Arapları, Sünnet geleneğini sürdürürlerdi. Yahudilerde de sünnet dinin gereklerindendi. Hz. Muhammed de, bütün kabilesi de, hattâ Peygamber'in düşmanı olan Ebucehil de, bütün Kureyş kabilesi mensupları da sünnetli idiler. Sünnet Arabistan'da egemen dinlerde köklü bir gelenek idi. Başlangıçta Hıristiyanlarda da sünnet vardı. Çünkü aslında bir Yahudi olan Hz. İsa Yahudi toplumunda yetişmişti ve kendisi Kitabı kaldırmak üzere değil, uygulamak üzere geldiğini söylüyordu. İsa da tüm Yahudi toplumu bireyleri gibi sünnetli idi. Ama Kur'ân'da sünnet olma emri yoktur. Zaten böyle bir emir olsaydı ona sünnet denmez farz denilirdi. Yani sünnet olmak, Müslümanlığın şartlarından değildir fakat bu gelenek artık Müslümanlığın ayırıcı vasıflarından olmuştur. Sünnetsiz olan birinin Müslüman olmadığına hükmedilir. Elbette bu, insanların yargısıdır. Yoksa sünnet olmadığı halde İslâm'ın diğer hüküm­lerini uygulayan veya kabul etmiş olan kimse Müslüman’dır.

Hıristiyanlıkta Sünneti Pavlos kaldırmıştır. Hz. İsa'nın hayatında onu öldürmekle görevlen­dirilmiş olan, onun ortadan kaybolmasından sonra onun tarafından Hıristiyanlığı yaymakla görev­lendirildiğini söyleyen Pavlos, önce İsa'nın havarilerinden Barnaba ile Antakya'ya gitmiş, Sünnetin müşrik kabileler arasında Hıristiyanlığın yayılmasını önlediğini görünce Sünnete gerek olmadığını söylemiş, bu yüzden Barnaba ile yolları ayrılmıştır. İşin gerçeği budur.

Dediğim gibi tâ Hz. İbrahim dininden kalma Sünnet uygulaması, Kur'ân'da emredilme­mesine karşın İslâm'ın ayırıcı vasfı haline gelmiştir. İslâm âleminde sünnetsiz kimsenin Müslüman olmadığına inanılır.

(devamı yarın..)