FELEĞE SÖVMEK KÜFÜR MÜ? *** TEVRAT NASIL VAHİY OLUR DÜŞÜNCESİ
Salı, 23 Şubat 2016 00:00

FELEĞE SÖVMEK KÜFÜR MÜ?

Hocam selamlar. Bazen söylediğimiz şarkıların türkülerin içinde felekle ilgili ifadele geçiyor. Mesela bir türküde:

"Nemrudun kızı yandırdı bizi,

Çaktı sillesini felek misali"

gibi sözler geçiyor. Bu şekilde sözleri kullanmanın kişiyi küfre sokacağı ve dinden çıkaracağı söyleniyor. Gerçekten de felek ve kader gibi kavramları bu şekilde kullanmak imanımıza zarar getirip bizi dinden çıkarır mı? ...

Cevap: Bir Kudsî Hadis vardır: "Dehre yani feleğe sövmeyiniz; çünkü dehr (felek) benim." Bu itibarla feleğe sövmek, İslâm inancına aykırıdır. Ama halk dilinde yaygın halde söylenir: "Feleğin gözü kör olsun, kahrolası felek" gibi sözler günahtır. Eğer bununla kasıt, kâinat yasalarını yürüten genel yönetici ki Allah'tır, ise bu takdirde bu tür sözleri kullanmak günahtır. Bilmeden kullanmak günah olduğu gibi bilerek kullanmak ise küfürdür. Ama bununla kâinatın yaratıcısını değil de kendi kaderinden şikâyet ise doğru olmamakla beraber birincisi gibi küfür sayılmaz. Ancak Allah'ın kaderine razı olmamak, Allah'ın rızasına aykırıdır. Böyle yapanların dertleri ve huzursuzlukları daha da artar. En iyisi Hakk'ın kaderinden razı olmak, olaylara sabretmek, şikâyeti varsa onu da sadece Hakk'a arz etmektir. Kadere inanan, üzüntüden kurtulur. Sabreden zafere ulaşır.


 

TEVRAT NASIL VAHİY OLUR DÜŞÜNCESİ

Sayın Hocam, bugünkü yazınızda Tevrat ve İncil'in yazdıkları ne kadarı vahidir sorusuna levhaların vahiy olduğunu ve bunu Tevrat'ın beş kitabi olduğunu söylüyorsunuz...?

Bu beş kitapta Hz. Musa'nın hayati, mücadelesi (Çıkış), Yahudi örfü ve oğulları ve sonraları anlatılıyor... Bu nasıl Hz. Musa'ya gelen vahiy oluyor, aydınlatırsanız sevinirim.. Saygılarımla

Cevap: "İlahi Dinlerin Ruhbirliği" adlı eserimi okuyunuz. Kabul etmek istemiyorsanız siz Kur'ân'ın tasdik ettiğini kabul etmiyorsunuz demektir. Kabul etmezseniz Kur'ân'ın anlattığı kıssaların büyük kısmının Tevrat kökenli olduğunu kabul etmiyorsunuz demektir. Artık bu tür şeyleri bana sormayın. Sizin bilginiz size, benimki bana.