EVLİLİK SÖZLEŞMESİ *** KABE MAKETİ
Pazartesi, 22 Şubat 2016 00:00

EVLİLİK SÖZLEŞMESİ

Sevgili hocam, size bir sorum olacaktı. Ben Almanya'da öğretmen olarak çalışıyorum ve nişanlıyım. 35 yaşındayım, nişanlım 41 yaşında ve benden evlilik sözleşmesi istiyor. Kendisi şirket sahibi, galiba boşanma olursa, hiç zarara girmek istemiyor. Bu konuda çok maddiyatçı biri. Ama benim de çok şükür ihtiyacım yok çünkü güzel meslek sahibiyim. Birden şok oldum ama ne yapacağımı bilmiyorum, dinimiz ne diyor bu konu hakkında? Böyle bir insana güvene bilir miyim? Bana yardımcı olursanız, çok sevinirim hocam. Saygılar...

Cevap: O konuda karar size aittir. Sizin ihtiyacınız yok ise ve adamın da ahlakı düzgün ise pek ala evlilik sözleşmesi yapmanızda sakınca yok. 35 yaşına gelmişsiniz. Önünüze bir kısmet çıkmış. Bunu teperseniz belki evlenme şansını kaçırabilirsiniz. Dinimize göre boşanma durumunda kadın, kocasından sadece mehrini alabilir. Ayrıldığı adamın malında hakkı yoktur. Ama ölüm halinde adamın çocuğu yoksa hanımı bıraktığı malın dörtte birini alır. Çocuğu varsa malın sekizde birini alır. Şayet kadın ölürse kocası, ölen karısının çocuğu yoksa bıraktığı malın yarısını alır. Eğer çocuğu varsa ölen karısının malının dörtte birini alır. İşte âyet şöyle buyurmaktadır:

"Eğer çocukları yoksa eşlerinizin yapacakları vasiyetten ve borçtan sonra bıraktıkları mîrâsın yarısı sizindir. Çocukları varsa, bıraktıklarının dörtte biri sizindir. Sizin de çocuğunuz yoksa, yapacağınız vasiyet ve borçtan sonra bıraktığınızın dörtte biri, onlarındır; çocuğunuz varsa bıraktığınızın sekizde biri onlarındır." (Nisa: 12)


 

KABE MAKETİ

Muhterem Hocam, selam ve saygıyla ellerinden öpüyorum. Günün konusu Üsküdar Belediyesinin yaptığı Kabe maketi kafamı çok karıştırdı. Olabilir mi? Olabilirse bu tür taklitler çoğalacak ve iş içinden çıkılmaz hale gelir gibi geliyor. Mantığıma göre çok yanlış bir şey. Bir de düşünüyorum, nasıl bu kadar büyük hata olur? Üsküdar Müftüsü, İstanbul Müftüsü müdahale ederdi. Ben mi yanlış düşünüyorum? Acaba? Görüşünüzü yazarsanız sevinirim. Tekrar saygıyla ellerinizden öpüyorum.

Cevap: Doğrusunu isterseniz ben Kabe maketi ile neyin kastedildiğini bilmiyorum. Nereye yapılmış bu maket? Amacı nedir? Herhalde insanları Kabeden buraya döndürmek veya bu maketi Kabe kabul ettirmek değildir. İşin içyüzüne vakıf olmadığım için hüküm verecek durumda değilim. Ama maket olmasa da birçok Camide büyük boyutta Kabe resimleri var. Resim olarak bir sakıncası yok. Maksat Kabe'yi hatırlatmaktır. Ama aslında camilerin böyle resimlerden ve yazılardan, gönlü meşgul edecek süslemelerden uzak tutulmasıdır. Peygamberimizin Mescidinde ne yazı vardı, ne tezyinat. İşte ideal mescid, o mesciddir.