SAHABÎLER HAKKINDA BIR BÜHTAN (1)
Pazartesi, 08 Şubat 2016 00:00

SAHABÎLER HAKKINDA BIR BÜHTAN (1)

M. Karataş'tan gelen bir mailde:

Birisi, Reisicumhur istediği takdirde kendisinin zevcesi olabileceğini, zira sahabe efendilerimizin de karılarını Peygamber'e hibe ettiklerini belirten bir yazı dolaştığı belirtiliyor ve bunun açıklaması isteniyor. Cevabımız şöyledir:

Sahabe efendilerimizin karılarını Peygamber'e ikram ettiklerini söyleyen alçaklar, hem sahabîlere, hem de Hz. Peygamber'e iftira ediyorlar. Arap toplumunda namus kavramı çok önemlidir. Peygamber de bu tür düşüncelerden münezzehtir. Sahabîler de. Karılarını Peygamber'e ikram etmek de ne demek? Kim yapmış, hangi sahabî yapmış bunu. Sadece Hz. Peygamber'in yetiştirmesi olan Zeyd, Peygam­berimizin akrabası olan Zeynep'le evlenmişti ama kendini her zaman üstün görüp başa kakan Zeynep ile evliliği mutlu gitmiyordu. Bu yüzden Zeyd karısından ayrılmak istedi ve ayrıldı. Hz. Peygamber de kendi hatırı için Zeyd'e kızlarını vermiş olan ailenin onurunu zedelememek için aileye bir şeref vermek üzere Zeynep ile evlendi. Böylece Zeynep Peygamber zevceleri arasına girmiş oldu ve ona sadakatle hizmet etti. O toplumda birinin boşadığı kadınla bir tanıdığının veya arkadaşının evlenmesi asla kırgınlığa sebebolmazdı. Nitekim Hz. Alî'nin kardeşi Ca'fer şehid düşünce karısı Hz. Ebubekir'le evlenmiş, daha sonra Ebubekir de ölünce bu kadınla Hz. Ali evlenmiştir. Bu tutum bir kırgınlık ve dargınlık sebebi olmamıştır. Peygamber'in Zeynep ile evlenmesi de eski kocası Zeyd'i hiç gücendirmemiş ve Peygamber onu yine evladı gibi sevmiştir. Hz. Ömer, döneminde gelen ganimetleri paylaştırırken Zeyd'in oğlu Üsame'ye kendi oğlundan fazla pay vermiş; oğlu Abdullah bu duruma gücenerek neden Üsame'ye kendisinden daha çok pay verdiğini sitemli bir tarzda sorunca Hz. Ömer şöyle demiştir: "Evet, Üsame'ye senden çok pay verdim. Çünkü Allah'ın Elçisi onu senden ve onun babasını da senin babandan daha çok severdi!"

Kadınların kendilerini Peygamber'le evlenme isteklerine gelince bu normaldir. Peygamberle evlenmek isteyen evli kadınlar değil, bekâr veya dul kadınlardı. Her toplumda ünlü liderle evlenmek isteyen kadınlar çoktur ama bu, Peygamber'in onları istediği anlamına gelmez. Şimdi bu konuya temas eden âyetin izahını yapacağım:

(devamı yarın..)