KEDİ KISIRLAŞTIRMA *** KEDİ MAMASI DOMUZ ETİ
Pazar, 07 Şubat 2016 00:00

KEDİ KISIRLAŞTIRMA

Hocam dişi kedim kızgınlık dönemine girdi çiftleştirmez veya kısırlaştır­maz­sam ölümcül tümörler oluşabilirmiş çiftleştirmiyorum çünkü doğacak yavruları verecek yerim yok ben de bakacak durumda değilim hiç doğurmadan kısırlaştırmam günah mı?

Cevap: Zorunlu durumlarda sözünü ettiğiniz kısırlaştırma eyleminin caiz olduğu kanaatindeyim. Çünkü Maide Suresinin üçüncü âyetinde çaresiz kalanın yasak olan domuz etini yiyebileceği belirtilmektedir. Çiftleştirilmediği takdirde hayvan ölecekse, o halde ölmektense kısırlaştırma daha iyidir. Karar size aittir. 

 


 

KEDİ MAMASI DOMUZ ETİ

Hocam Hürmetler, evde sokaktan aldığım hasta kediye bakıyorum. Uzun süre evde pişirdiğim mamaları yedirdim ancak böbrekleri hastalanınca veterinerler ısrarla hazır mama öneriyor, onda da domuz eti var. (Domuz eti olmasa dahi paket gıdalara pek inanmıyorum) Veterinerlerin de gıda sektörü, ilaç sektörünün formatladığı eği­timlerine göre davrandığını düşünüyor, her zaman her dediklerinin mutlak doğru olamayacağını da düşünüyorum.

Ama çaresizlikten, korkudan yine dediklerini yaptım. Bir TV programında "hayvana da kendi yediğini yedirmek iyidir" şeklinde bilgi aktarıldı. Size danışmak istedim, Allah razı olsun. Hürmetler, ...

Cevap: Normalde hayvan besleyen, kendi yediği yemekten hayvana da verir. Hayvan için evde mevcut yiyecekleri (yem) verir. Ama kendini sağlığı için zararlı ise ve bu husus gerçekten uzman doktor tarafından söyleniyor ise o zaman doktorun önerdiği kendi maması verilir. Kedi mamasında domuz eti olup olmadığını bilmi­yorum ama olsa da bence bunun bir günahı yoktur. Çünkü Kur'ân'ın emirleri insana yöneliktir. Hayvanlar sorumlu değillerdir. Onlar için haram helâl söz konusu değil. Doğaları neyi gerektiriyorsa öyle yaşarlar. İnsanın domuz eti yemeyi yaramdır. Kur'ân "Sizin için ... domuz eti haram kılındı" (Maide: 3) buyurmuştur. Sizin için demek yani siz insanlar için demektir. Hayvanlar için değil. O halde hayvan domuz eti yiyorsa yesin, bunun bir sakıncası yoktur. Kaldı ki zaten geleneğimizde kedi eti de yenmez. Artık bu husus sizin seçiminize kalmıştır.