TEHDİT AMAÇLI SÖYLENEN BOŞAMA SÖZÜ GEÇERLİ Mİ?
Salı, 26 Ocak 2016 00:00

TEHDİT AMAÇLI SÖYLENEN BOŞAMA SÖZÜ GEÇERLİ Mİ?

Selâmünaleyküm hocam. Evliliğimizin ilk günlerinde eşim bu aralar çok doluyum dediğinde ben de anlamını bilmeden ne olduğunu bilmeden bir an boş ol o zaman dedim güldüm sanki bir şarkı sözü kafama takılmış da konuşma esnasında espiriyle söylemişim gibi boş bir anıma denk geldi. Eşim tepki gösterdiğinde anladım. Talak hakkım gitmiş mi oluyor? Sonuçta vakit olarak boş ol anlamında söyledim.
Bir de eşimle aramız kötüyken sürekli boşamamı istiyordu ben de o kadar kolay olmadığını anlasın diye telefonla arayıp 3 defa "hoş ol" dedim. Telefon olduğu için tam anlamadı ve boşadım sandı. Sonrasında pişman olduğunda biraz üzülsün bir daha böyle bir şey istemesin diye "ben seni boşadım. helalim değilsin" gibi cümleler kullandım. Bunlar da talak yerine geçiyor mu? Hocam içime tabiri caizse bir öküz oturdu gitmiyor uyuyamıyorum ben eşimden ayrı yapamam yaşayamam lütfen cevap verirseniz çok mutlu olurum...

Cevap: Kusura bakmayın ama siz ne yaptığını bilmeyen birisiniz. Dini de hafife alıyorsunuz. Eşinizden ayrı yaşayamayacaksanız ne diye ikide birde boşamayı Demokles’in kılıcı gibi eşinizin başı üstünde tutuyorsunuz? Vallahi klasik kitaplara bakarsanız sizin işiniz bitmiştir. Eşiniz de sizden boş olmuştur. Artık başka biriyle evlenmeden sizinle beraber olamaz.

Ama benim Kur’ân’dan anladığıma göre bir sözle boşama olmaz. Kızgınlıkla da boşama olmaz. Çünkü boşama eylemi çok ciddi bir iştir. Bir kerede söylenen sözle boşama tamamlanmaz. Bir kerede erkek bin kez de “Boş ol” dese kadın boş olmaz. Her ayda bir boşama vermek suretiyle ancak üç ayda boşama işlemi tamamlanır. Buna göre sizin söylediğiniz sözle bir boşama olmuştur. Eğer sözünüzden vazgeçerseniz veya gidip karınızı öperseniz veya daha ilerisini yaparsanız sözünüzün bir hükmü kalmaz. Yani nikâhınız sürer. Normal hayatınızı yaşamaya çalışınız, bir daha böyle zevzek sözler söylemekten, dini hafife almaktan vazgeçiniz.