NEDEN HALİFE SEÇİMİ ÖNE ALINDI? *** CAHİLİYE DÖNEMİN KIZLARI
Pazar, 17 Ocak 2016 00:00

NEDEN HALİFE SEÇİMİ ÖNE ALINDI?

Selamünaleyküm bir sorum olacak: Peygamber’in cenazesi kalk­madan neden halife seçimi yapıldı, daha sonra yapılamaz mıydı? Hz. Ebubekir, Ömer, Osman Peygamber’in cenaze namazını kılmadı mı?

Cevap: Öyle olması gerekirdi. Öyle olmasaydı, Medine'de Evs ve Hazreç kabileleri birbirine düşecek, Muhacirlerle Ensar birbirine düşecekti. Müslümanlar bölünecek, birbirlerine düşman olacaklardı. Siz o günün şartlarını bilmiyorsunuz. Eğer İslâm tarihini iyi okursanız meselenin aslını öğrenirsiniz. Hem amacınız nedir, 1400 yıl önce geçmiş bir şeyin ardına düşmek size ne kazandıracak, Peygamber'in o iki sevgilisi var ya Ebubekir'le Ömer. Onlar çok büyük iki devlet adamı, çok yüce insanlardır. İslâm âleminde kabul edilmiş şu prensip vardır: Hubbu'l-hateneny, tafdîlu'ş-Şeyhayn: İki damadı (Ali Osman) sevmek, iki büyük âlimi (Ebubekir, Ömer) üstün tutmak.

 


 

CAHİLİYE DÖNEMİN KIZLARI

Selamun Aleiküm değerli Hocam. İslam öncesi Arap geleneğine göre, kızların yaşları, ilk adet gördükten sonra itibar sayıldığı ve İslam toplumuna kadar sürülen bir gelenek olduğu doğru mu? Doğru ise, hangi kaynaktan öğrenebilirim?

Selamlar ve saygılar...

Cevap: Ben bunu ilk defa sizden duydum. Ama Cahiliyye dönemi Arap törelerini ve inançlarını öğrenmek için Cevad Ali'nin "Tarihu'l-Arab Kable'l-İslâm"ı, ayrıca Taberî, İbnu'l-Esir, İbn Hişam, vb İslâm tarih kaynaklarını oku­yabilirsiniz.