Dua ve Kur’ân bağışlama *** Allah’ın isimlerini zikir şirk mi?
Pazartesi, 26 Eylül 2011 12:14

Dua ve Kur’ân bağışlama

Sayın hocam, görüş ve fikirlerinizden ziyadesi ile yararlanıyoruz, Allah razı olsun. Fatiha ve surelerin ölmüşlere bağışlanamıyacağını, Kur’ân surelerinin kanun metinleri olduğunu ifade etmektesiniz. Her mezar taşında ruhuna Fatiha denmesi hediye edilmesi anlamında değil mi? İmamların camilerde yaptırdıkları dualar ve saydıkları birçok kişinin ruhuna Fatiha okutmaları görüşlerinizle çelişmiyor mu? Konuyu açıklarsanız çok yararlı olacaktır, saygılarımla. Zeki Eroğlu

Cevap: İmamların, din görevlilerin çoğu uygulamaları benim görüşlerimden çok Peygamberimizin görüşleri ve uygulamalarıyla çelişiyor ama ne yapabiliriz? Zamanla yep yeni bir din, şirk ve İslam karması bir din ortaya çıkarıldı. Din görevlilerinin ve imamların çıkarı bu karma dindedir. Tevhid dininde değil. Anlat anlatabilirsen.


Allah’ın isimlerini zikir şirk mi?

Hocam merhaba, Allahın belli isimlerinin her gün belli sayılarla tekrarlanmasıyla yapılan zikirler, bana kelimelerden medet umduran bir çeşit gizli şirk gibi geliyor, bilmem yanlış mı düşünüyorum? Ahmed Hulusi isimli zat "Dua ve Zikir" kitabında, Allah'ın mürid sıfatının her gün belli miktarda tekrarının kişide irade güçlenmesi sağladığını iddia etmiş. Çoğu yüksek eğitimli pek çok kişide buna inanarak her gün uyguluyor. "Mürid" ne demektir? Allah'ın böyle bir ismi ya da sıfatı var mıdır? Bu isimle zikir yapılır mı? Arapça bilmeyenler bu kelimeleri doğru telaffuz edebilir mi?

Cevap: Allah’ın, Kur’ân’da 99 ismi anılır. Bunlardan hangisiyle Allah anılıp duâ edilse Allah kulunun duasını, dilerse kabul eder. Çünkü yüce Allah: “De ki: 'İster Allah diye çağırın, ister Rahman diye çağırın. Hangisiyle çağırsanız en güzel isimler O'nundur. Namazında pek bağırma, pek de sesini gizleme, bu ikisinin arasında bir yol tut'." (İsra: 110) buyurduğuna göre bu isimlerin anılması, Allah’ı zikir, yani O’nu anmaktır. Zikir (Allah’ı anmak) insanı yücelttiği için, Kur’ân’da Allah’ın çok zikredilmesi buyurulmuştur: “Ey inananlar, Allah’ı çok anın. Ve O'nu sabah akşam tesbîh edin." (Ahzâb: 41-42). İbadetlerin en güzeli olan namazın da temel amacı Allah'ı zikir(anmak)tır: "(Yalnız) Bana kulluk et ve beni anmak için namaz kıl." (Tâhâ: 14). Ve ancak Allah'ı zikirle (O'nu anmakla) gönüllerin huzura kavuşacağı vurgulanmıştır: "İyi bilin ki gönüller, ancak Allah'ı anmakla huzur bulur." Mürîd de Allah'ın 99 isminden biridir. Bu isimlerin her birinin bir özelliği vardır. Allah'ın iradesine vurgu yapan Mürîd ismini anmanın, insanın irade gücünü artırması ümid edilir. Çünkü yüce Allah bu ismiyle kendisini anan kimseye iradesiyle tecelli eder. Gerçeği Allah bilir.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ