FAL VE BÜYÜ
Salı, 05 Ocak 2016 00:00

FAL VE BÜYÜ

Merhaba Sayın Hocam, birkaç gündür beni çok huzursuz eden bir konu hakkında size akıl danışmak istedim. Ben Ankara'da sosyoloji doktorası yapan bir öğretmenim. Fal ve büyü gibi konularla hiç ilgim yoktur; ancak bir arkadaşım nedeniyle dolaylı da bulaşmış oldum maalesef.

Bu arkadaşım son yıllarda işleri hep ters giden (özel hayatı, sağlığı, psikolojisi ile ilgili çok sorunu var) kardeşi için algıları çok açık bir kadına fal baktırmış. Kadın, arkadaşım hakkında hiçbir şey bilmiyor, ilk kez yüz yüze gelmişler. Kahve falı gibi bir şey değil. Kadın anne adını sorup yüzüne bakıp geçmişini, mevcut durumunu hatta geleceğine dair bazı şeyleri söylemiş. Bu kişiyle benim 12 yıla dayanan bir dostluğum vardır, o da öğretmendir, ona çok güvenirim, bana yalan söylemez. Fal bakan kadın, arkadaşım ve kardeşi hakkında mevcut her şeyi bilmiş ve kardeşine 4 yıl önce büyü yapıldığını söylemiş. (Büyü yapan kişi hakkında da detaylı bilgi vermiş, gerçekten de arkadaşımın kardeşinin böyle biriyle tanışıklığı varmış ve büyü yapma nedeni olarak söylediği şey de gerçekten yaşanmış.) Lafı daha fazla uzatıp vaktinizi almak istemiyorum. Bu kadın arka­daşıma okuması için bir dua vermiş. Ben bunun yanlış olduğunu düşünüyorum. Yani bu kadının birilerine dua önermeye ne yetkisi, ne donanımı müsait. Dahası dua diye verdiği şeyin içeriğinde tehlikeli şeyler yazıyor olabilir. Arkadaşımın kardeşine yapılan bu büyünün bozulması için sizin bir dua önermenizi çok rica ediyorum.

Hocam, arkadaşım bu kadına diğer yakınlarıyla birlikte benim de fotoğ­rafımı göstermiş. Ama annemin adını bilmediği için söyle­yememiş, sormak için aramış ama ben telefonu açamamıştım. Kadın benim için "Bütün kısmetleri kapalı, işi çok zor, gelsin detaylı bakıp dua vereyim" demiş. Acaba bu kadının bana bir zararı dokunur mu? Çünkü kadın bunları nasıl bildiği sorulduğunda "Şehitlerim var" demiş. Fotoğrafımın görülmesi bile beni çok tedirgin etti. İçimdeki sıkıntıdan kurtulmam ve zarar görmemem için ne önerirsiniz?

Ben dinin Tanrı ile kul arasında yaşanması gerektiğine inanan biriyim. Bu tür şeylerle hiç uğraşmamıştım. Fakat arkadaşımın anlattığı şeylerin etkisinden kurtulamıyorum. Gerçekten de istediğim hiçbir şey olmuyor. Olanlar da hem istediğim gibi gerçekleşmiyor ya da çok zor gerçekleşiyor. Doğrusu kadının lafı aklıma çok takıldı. Özellikle de iş hayatı konusunda yaşadığım bu kısmetsizliği, şanssızlığı aşmak için özellikle önerebileceğiniz bir dua var mı?

Şimdiden çok teşekkür ederim.

Saygılarımla...

Cevap: Siz beni yanlış tanımışsınız. Ben ne büyücüyüm, ne falcıyım. Ne de büyüyü bozacak dualar bilirim. Arkadaşınıza fal bakan o falcı da her kimse kalpazanın birisidir. Gaybı yani gizliyi ve geleceği Allah'tan başka kimse bilmez. Peygamber dahi bilemez. İşte Kur'ân şöyle buyurur:

"De ki: 'Ben kendime, Allah’ın dilediğinden başka ne bir fayda, ne de bir zarar verme gücüne sahibim. Eğer gaybı bilseydim, elbette çok hayır (mal ve mülk) elde ederdim'." (A'raf: 188)

"Ben size: 'Allah'ın hazîneleri benim yanımdadır.' demiyorum. Gaybı da bilmem...." (Hud: 31)

"De ki: 'Göklerde ve yerde Allah'tan başka kimse gaybı bilmez. Ne zaman dirileceklerini de bilmezler'." (Neml: 65)

Falcıya inanan, Hz. Muhammed'i inkâr etmiş sayılır. Siz öğ­retmen oldu­ğunuz halde nasıl böyle kalpazanlıklara kulak asıyorsunuz? Biz bu tür olayları çok duyduk, ama bunların hepsinin arkasından bir çapanoğlu çıkıyor. Hiç kimse Allah'ın kaderini değiştiremez. Falcı şöyle veya böyle söylese eğer gerçekten gördüğü şey doğru ise o mutlaka olacaktır. Onu kimse geri çeviremez. İnsanın kaderinden kaç­ması mümkün değildir. Ayrıca o falcıların sözüne bakıp da insanlar hakkında kötü zan beslemek iftiradır, en büyük günahlardan biridir. Belki de büyü yaptırdığı sanılan kimsenin bu işten hiç haberi yoktur. Hâsılı bu yazdıklarınızın, büyücü tuzağı olduğunu sanıyorum. Seçim size aittir. Selam

Okurumun cevabı:

Sayın Hocam,

Vakit ayırıp mail'ime yanıt verdiğiniz için çok teşekkür ederim öncelikle. Sizi yanlış tanımadım elbette. Hadsizlik ettiysem özür dilerim. Yeterince izah edemedim galiba, büyü ve falla hiç ilgim yoktur. Önceki mail'imde yazdığım gibi fotoğrafımın bu kadına gösterilmiş olmasından bile son derece rahatsız oldum. Ancak öyle şeyler duyu­yoruz ki, insan ister istemez bir "acaba" zannına kapılıyor. Bazı dua kitaplarında da "büyüye karşı" dualar mevcut ama insan bunlara gü­venemiyor ve işin uzmanı olan birine akıl danışma ihtiyacı duyuyor. Sizi rahatsız etmemin tek nedeni budur. Konuyu uzatıp daha fazla vaktinizi almak istemiyorum.