YUMURTLAMA DÖNEMINDE BALIK AVI *** ÖNSEZİ VEYA HİSS-İ KABLELVUKU
Perşembe, 31 Aralık 2015 00:00

YUMURTLAMA DÖNEMINDE BALIK AVI

Devletin koyduğu kuralları veya kanunları çiğnememek kay­dıyla balıkların yumurtlama veya üreme döneminde avlanılması caiz midir? Bununla ilgili dinimizde bir kısıtlama veya yasaklama var mıdır? Yani bu dönemde tutulan balıklar helal midir? Yaz aylarında ticari olarak balıkçılık yapıyoruz. Avladığımız balıklar üreme döneminde olduğundan havyarlı veya yumurtalı oluyor. Devletin koyduğu herhangi bi yasak yok yaptığımız iş ile ilgili. Yaptığımız avcılık yasal. Büyük trol ve gırgır tekneleri için avlanma yasağı var sadece.. Bizim için herhangi bir yasak yok. Yani üreme veya yumurtlama döneminde avladığımız balıklar helal midir? İçimiz rahat bir şekilde avlayabilir miyiz? Şimdiden çok teşekkürler.

Cevap: Kardeşim, balık avı helal, kara avı da helaldir. Ama kanaatime göre yumurtlama döneminde balıkları avlamak doğru değildir. Devlet büyük trol ve gırgır tekneleriyle avlanma yasağı konmuş, sizin için böyle bir yasak yok di­yorsunuz. Devlet niçin o yasağı koymuş? Hayvanların yumurtlamasına ve yavru­lamasına zarar veril­memesi için. Siz trol kullanmasanız da yine hayvanların yu­murtla­masına engel oluyorsunuz, hamile balıkları avlıyorsunuz. Ben zaten avcılığa karşı bir insanım. Her insanın yaşama hakkı olduğu gibi har canlının da yaşama hakkı vardır. Zorunlu hallerde, geçinmek için avcılık yapılabilir ama bunun bir ölçüsü var. Özellikle yumurtlama döneminde balık avı devletçe yasaklanmışsa sebebi ortada. Ben size kuşkulu şeylerden uzak durmayı tavsiye ederim. Seçim size aittir.

ÖNSEZİ VEYA HİSS-İ KABLELVUKU

Hocam size yazmak, sizinle paylaşmak istediğim bir şey var umarım bana geri donuş yaparsınız. Ben 6. Hissi çok kuvvetli bir insanım içimden ne geçiyorsa oluyor ne hissediyorsam bir kişi hakkında er ya da geç çıkıyor bu hissettiklerim Allah’a çok inanıyorum dua edince çok rahatlıyorum Allah her ne istiyorsam maddi olarak çok geçmeden beni buluşturuyor onunla. Ama benim olayım şu hiç bilinçal­tımda olmayan gündemimde olmayan konu veya kişilerle ilgili rüyalar görüyorum rüyayı gördükten sonra ertesi gün muhakkak bu kişi veya konuyla ilgili bir şey yaşıyorum bunun nedeni nedir ben bazen kendimi çok şaşırıyorum bir arkadaşımın dava olayı vardı ailevi uzun suredir hiç konuşmadık bu konuyu ben rüyamda gördüm davayı kaybettiklerini ve ertesi gün ona anlattı­ğımda o gün davalarının olduğunu ama erte­lendiğini söyledi bana bunların nedeni nedir acaba gerçekten korkmam mı gerekiyor? Bana geri donuş yaparsanız sevinirim.

Cevap: Demek ki sizin gönül gözünüz açık. Allah size görünmez âlemden bazı bilgiler açıyor. Bu Allah'ın size bir lütfudur. Bundan korkmayın ama bu yeteneğinizi daha da geliştirmeye çalışın. Onun için gece ortalarında kalkıp iki rek'at namaz kılın. 10-15 dakika kalbinizi gözetin, murakabeye yani iç âleminizi, âhireti düşünmeğe çalışın. Bu suretle Allah sizin ruhunuzu daha da arındırıp Hakka çe­kecektir. Ne mutlu size.