NAMAZDA ELDE KURAN OKUMAK *** NAMAZDA TÜRKÇE OKUSAK OLMAZ MI?
Çarşamba, 30 Aralık 2015 00:00

NAMAZDA ELDE KURAN OKUMAK

Namaz sırasında ayakta Kur’ân okurken meal Kur’ân'dan Türkçe oku­yorum. Yani ayakta elimde Kur’ân oluyor, rükûa eğilirken yan tarafıma bırakıp rükû ve secde ediyorum. Bu uygulamanın herhangi bir sakıncası var mı? Neden böyle yapıyorum? Arapça bildiğim sure sayısı kısıtlı ve bütün namazlarım belirli sureler etrafında dönüyor; bu şekilde her rekâtta Kur­’ân'ın değişik sureler okuyarak hem de anlayarak daha doğru yapıyormuşum gibi geliyor.

Cevap: Yaptığınız uygulamada hiçbir sakınca yoktur. Zaten İslâm âle­minde bazı yerlerde böyle yapılmaktadır. Hz. Âişe'nin uşağı Mushaf'a bakarak okumak suretiyle teravih namazı kıldırıyordu. Arkasında Hz. Âişe cemaat olu­yordu.

 


 

NAMAZDA TÜRKÇE OKUSAK OLMAZ MI?

Selamünaleyküm, ben içimde büyük bir boşluk hissettiğim için namaz kılmaya karar vermiş biriyim. Namaz kılmaya karar verdiğim için daha önce bildiğim dualara bir göz attım; anlamları daha önemli olsa da orijinal hallerini daha iyi ezber yapmaya çalıştım; sonra uzunca düşündüm, duaları içimizden kendi dilimizle okusak, anlasak olmaz mı? Bu şekilde Allah'a yaklaş­mamız mümkün değil mi? Arapçayı neden kutsallaştı­rıyoruz ki? Sizden objektif bir cevap bekliyorum. Saygılar. Kadir Ayhan

Cevap: Siz öyle hissediyorsanız elbette olur ama Kur’ân namazda Müz­zemmel Suresinin 20. âyetinde, namazda Kur’ân okunması emredilmekte: “Fak­ra’û ma teyessere mine’l-Kur’ân: Size kolay gelen Kur’ân’ı okuyun!” buyu­rulmaktadır. Bundan do­layı namazda biraz Kur’ân okumak farzdır. Kur’ân’ın Arapçasını okuyamıyorsanız, bir Kur’ân meali alıp okumak istediğiniz surenin Türkçesini okuyarak da namaz kılabilirsiniz. Hatta ille ezberlemek de şart değildir. Ayakta dururken elinize Kur’ân’ı alıp belli bir yerinden okuyarak da namaz kılabilirsiniz. Elbette namazda önemli olan, Allah’a yönelmek, Allah’ı düşün­mektir ki buna zikir denilir. Namazın temeli zikirdir, yani Allah’ı gönülden düşünmektir, hatırda tutmaktır.