HZ. PEYGAMBER'İN GÖLGESİ YOK MUYDU? (2)
Salı, 29 Aralık 2015 00:00

HZ. PEYGAMBER'İN GÖLGESİ YOK MUYDU? (2)

(...dünden devam)

İşte Allah, bilgisindeki bu varlıkları görünür âlemde bilgisine göre biçim­lere koymuştur. Bunu niçin yapmıştır? Kendi sıfatlarını etkinleştirmek için. Zira Muhyiddin ibn Arabî’nin dediği gibi rızk verilenler olmadıkça rızk vericiliğin, bilinen olmadıktan sonra bilenin, yaşayanlar olmadıktan sonra yaşatıcılığın anlamı kalmaz. Allah yaşatandır, öldürendir, yeniden yaratandır, rızk verendir, bilendir, hükümdardır, hükmünü yürütendir, hâsılı sayısız sıfatların sahibidir. Bu sıfatların etkinleşmesi için yaratıkların var olması gerekir. Işığı olmayan güneş düşünü­lemeyeceği gibi, yaratığı olmayan Yaratıcı da düşünülemez. İşte yüce Allah, kendi sıfatlarının etkinliği için evreni yaratmıştır. Bir âyette Ben insanları ve cinleri bana tapmaları için yarattım” (Zâriyat: 56)  buyurulmaktadır. İbn Abbas bu âyet­teki tapma fiilini bilme şeklinde açıklamıştır. Çünkü tapma, bilmenin en ileri boyutunu işaretler. İşte yüce Allah, bilinmesi, kendisine tapılması için evreni yaratmıştır.

O halde evrenin yaratılış sebebi herhangi bir varlık değil, bizzat Allah’ın kendisidir. Allah’ın varlığı yaratmayı gerektirir. Hocaların, “Allah âlemi, Hz. Muhammed’in yüzü suyu hürmetine yarattığı şeklindeki” ifadeleri, uydurma bir hadise dayanır. Güya Allah, Hz. Muhammed’e hitaben: “Levlâke lemâ halaktu’l-eflâk: Sen olmasaydın, bu felekleri (yani evreni) yaratmazdım” demiştir. Kudsi Hadis şeklinde aktarılan bu rivayet, büyük hadis bilginlerine göre uydurmadır. Bu inançlar, aşırı peygamber sevgisinin bir tezahürüdür. Hıristiyanlar İsâ’yı evrenin yaratılış sebebi görürken Müslümanlar da onlardan geri kalacak değil ya, onlar da Hz. Muhammed’i evrenin yaratılış gayesi görmüşlerdir. Bunlar aşırı savlardır, Peygamberleri putlaştırmaktır. Hz. Muhammed’in getirdiği tevhid inancına da aykırıdır. Bütün yaratıklar, bütün insanlar Allah’ın yaratığı ve kuludur. Allah, evreni, herhangi bir kimse için değil, kendisi için yaratmıştır. Aslında evren, O’nun düşüncesindeki bilgilerin görüntüye çıkması, sofranın açılmasıdır. “O, her an bir şandadır”. O’nun yaratma eylemi bitmez, süreklidir, etkindir. Kimileri doğarken kimileri ölür. Evrende nice yıldızlar ömrünü tamamlayıp yok olurken yeni yeni yıldızlar oluşmaktadır. İşte bütün bunlar, Allah’ın yaratma sıfatının gereğidir.

Neslihan'ın cevabı

Hocam, çok ama çok teşekkür ederim. Size ulaşabilmemiz, hemen sorularımızı cevaplamanız ne kadar güzel... Gerçekten Peygamberimizin bu şekilde putlaştırılması olayı o kadar yaygınlaştı ki.. Baksanıza' gölgesi olmayan tek insan Hz. Muhammed'dir.' deniyor ve siz de buna kuşkuyla bakınca 'ne o sen O'nun yüceliğine inanmıyor musun?' deniyor. Ya da alemlerin onun için yaratıldığına?.. Ama sizin sayenizde doğruları öğreniyoruz. Nasıl teşekkür etsek bilmiyorum ama sanırım Allah'ın sizden razı olmasını dilemek en büyük duadır. Allah sizden razı olsun Hocam..

***