UZUN YAŞAMAK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ Kİ? *** BİR YAKINIMI KAYBETTİĞİMDE EVE MUTLAKA BİR HOCA MI ÇAĞIRMALIYIM?
Cuma, 25 Aralık 2015 00:00

UZUN YAŞAMAK KÖTÜ BİR ŞEY Mİ Kİ?*

Sayın hocam, size sormak istediğim bir şey var:

Kur'ân’ın bir yerinde diyor ki “kimi uzun ömürlü kılmışsak, onu yaradılışta gerisin geri döndürürüz” ben bunu anlayamadım; uzun ömürlü olmak kötü bir şey mi ya da ben bu derin anlamı anlayamıyorum; açıklar mısınız rica etsem?

Cevap: “Kime uzun ömür versek, onun yaratılışını baş aşağı çevi­rir­(gü­cünü azaltır)ız, (sonunda zayıflar, ihtiyarlar). Akıllarını kullanmı­yo­rlar mı?” (Yâsîn: 68)

Bu âyette, bir hayat gerçeğine, biyolojik bir olguya işaret edil­mektedir: Gerek insan, gerek diğer canlı varlıklar önce büyür, olgunlaşır, en güçlü çağına ulaşır. Ardından fizik bünyede gerileme başlar. Uzun ömür yaşayan insanların da bünyeleri gittikçe gücünü kaybeder, belleri bükülür, yüzleri kırışır, hafızaları zayıflar, o kadar ki hayatlarının baş­langıcında olduğu gibi bir şey bilmez duruma gelirler. İnsan vücudunun ve öteki canlıların önce gelişip güç kazanması, sonra ihtiyarlamağa baş­layıp günden güne gücünü kaybetmesi, Allah'ın yasaları gereğidir. Bu hayatı böyle düzenleyen Al­lah'tır. İyice düşünenler, fiziksel canlılarda önce gelişip güçlenmemin, ardından güçlülükten zayıflığa doğru dönü­şün, Allah'ın dü­zenlemesi ve yönetimiyle olduğunu anlar ve yalnız O'na kulluk ederler.


 

BİR YAKINIMI KAYBETTİĞİMDE EVE MUTLAKA BİR HOCA MI ÇAĞIRMALIYIM?*

Kendim ne okuyabilirim, okumak mı gerekir? Ne yapmam lâzım beni aydınlatırsanız çok sevinirim. Saygılar, sağlıklı hayırlı ve huzurlu günler dilerim.

Cevap: Ölen kişinin ardından yapılacak şey onun affı için dua etmektir. Dua ruhu sevindirir. Ölen ile en iyi iletişim kurabilecek olanlar onun yakınları, yani onun ölüm acısını ve hasretini içinden hissedenlerdir. İşte o kimselerin duası daha çok makbuldür. Geçmişleriniz için hoca tutup okutma yerine kendiniz ne biliyorsanız onu okumanız daha makbuldür.

 

 *yazı arşivden alınmıştır