ADAĞINIZI YERİNE GETİRECEK KADAR PARANIZ YOKSA *** BORÇLUYA ZEKÂT DÜŞER Mİ?
Pazartesi, 30 Kasım 2015 00:00

ADAĞINIZI YERİNE GETİRECEK KADAR PARANIZ YOKSA

Selamünaleyküm hayırlı akşamlar hocam ben 36 yaşında 2 çocuk annesi ev hanımıyım, eşim memur 4 yıl önce oğlum 9 yaşında iken başına çok kötü bir olay geldi, ben de Allahım bu olaydan oğlum kurtulursa kurban keseceğim, dağıtacağım dedim. Çok şükür kurtuldu ben ev hanımıyım, bir işim, mesleğim yok kendime ait param da yok bunu eşimle paylaştım oğlumuza kurban adamıştım adağımı yerine getirelim dedim; eşim bana dedi ki senin paran mı var maaşın mı var ki kurban adıyorsun bir daha kurban adarken bana danış, dedi almadı yani ben de bir daha söylemedim kırıldım gücüme gitti. Hocam benim size sorum kurban alacak param yok ama o an öyle bir durumdaydım ki adadım. Çalışmıyorum, param yok alamadım alamam da bunun yerine namaz kılsam oruç tutsam olur mu adağımın yerine ya da ne yapabilirim sizden yardım istiyorum ancak şöyle yapabilirim. Oğlum şimdi 17 yaşında, çalışıp para kazandığında oğlumun kendi parasıyla alsam kessem kabul olur mu? Çünkü Allah kalbimi biliyor başka bir çarem yok.

Cevap: Madem ki adağınızı yerine getirecek kadar paranız yok, o takdirde beklersiniz, böyle bir paranız olursa kurban kesersiniz. Olmazsa onun yerine üç gün oruç tutunuz, Allah kimseyi gücünün üstünde bir şeyle yükümlü tutmaz (Bakara: 286)


 

BORÇLUYA ZEKÂT DÜŞER Mİ?

İyi akşamlar Süleyman hocam, 1.5 yıl önce altın aldım ve yeni bozdurdum toplamda 23.000 lira kazancım oldu. Her ramazan bayramında zekâtımı veririm. Bu ramazan bayramından önce ev aldım ve on yıllık bir borcun altına girdim. Bu paranın 13.000 lirasını ev borcuna vereceğim. Geriye kalan 10.000 liranın zekâtını vermeli miyim, yoksa 23.000 liranın tamamının mı zekâtı verilmeli ya da borçlu olduğum için bu yıl bana zekât düşmüyor mu? Yanıtlarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Cevap: Ne miktar borcunuz varsa onu çıktıktan sonra geriye kalan paranız, bir yıllık ihtiyacınızdan fazla ise onun zekâtını verirsiniz, eğer kalan paranız ihtiya­cı­nızdan fazla değilse zekât vermeniz gerekmez.