EVDEKİ TV YAYINI

Merhaba Hocam; zahmet edip şu sorumu yanıtlarsanız beni rahatlatırsınız.

Evde kullandığım bir firmaya ait tv yayınını 5-6 sene önce iptal ettirmiştim. Evin içine çekilen kablo atıl olarak duruyordu. Dün merak edip kabloyu tv ye taktım ve yayın olduğunu gördüm. Evimdeki bu kabloyu kullanmak harama girer mi? Şimdiden teşekkür ederim hocam...

Cevap: TV yayınını kullanmıyorsanız, sadece kabloyu kullanmanın haram olduğunu sanmam. Çünkü siz o yayına girerken herhalde bağlanan kabloyu size vermişler. Öyle olmasa kabloyu geri isterlerdi. İçyüzünü bilmediğim bir hususta kesin hüküm veremem.

 


 

HASTANIN NAMAZI VE DUA

Sayın Hocam, önce çok bilinen veya anlamsız sorular soruyorsam affetmenizi diliyorum. Rahatsızlık verdiğim için de özür dilerim. Ben 53 yaşındayım ve bu yıl hayatımda ilk defa namaz kılmaya başladım. Yurtdışında büyüdüm ve 27 yılımı orda geçirdim. Demek istediğim namazımı, ibadetlerimi kitaplardan okuyup bilgilenerek yapmaya çalışıyorum. Eksiklerim çok, bilmediklerim çok. Sorularımı cevaplayarak bana yol gösterdiğiniz için size çok teşekkür ederim.

1.) Eklem romatizmam var. Selamdan sonra secdede oturmaya devam edince dizlerim, kalça eklemlerim ve belim çok ağrıyor. Namazdan sonra okunacak duaları selamdan sonra seccadeden kalkıp başka bir yere oturarak (sandalyeye) tamamla­yabilir miyim?

2.) Bir de hep şu soru aklıma takılıyor. Oğlum derslerine hiç çalışmıyor. tem­bellik ediyor. Ben bu durumda Allahımdan oğlumun ders çalışmasını nasıp eylemesini dilersem ukalalık etmiş olmam mı? Günah olmaz mı? Akıl vermeye kalkmak gibi. Çünkü her şeyin hayırlısını, iyisini O bilir ve ben Allahımdan oğlum için hayırlısı, iyisi neyse öyle olsun diyorum.. Hem böyle dua edip hem de "Allahım yalvarırım derslerine çalışsın" demek yanlış olmaz mı?

Saygılarımla...

Cevap: Namazın oturuşunda duaları okumak şart değildir. Ancak bir miktar oturmak gerekir. Dualar yerine Allah'ı düşünseniz de olur. Allah'ı düşünmeğe zikir denilir. Zaten namaz zikir için kılınır. Şimdi siz secdeden kalkıp oturunca içinizden Allah'ı zikredersiniz. Tahiyyat okuyup selam verirsiniz. O duaları okusanız da olur, okumasanız da. Otururken ayaklarınız, beliniz ağrıyorsa ayakta durduktan sonra sandalye üzerine oturun. Arkanıza sandalye koyarsınız, ayakta namaza başlar, rükûu yaparsınız. sonra sandalyeye oturup biraz eğilmek suretiyle secdeleri yapar. yine sandalye üzerinde duaları okuyup selam verirsiniz.

Oğlunuzun akıllanması için dua etmeniz niçin ukalalık olsun? Allah'tan muhtacolduğun, arzu ettiğin her şeyi istemek güzeldir. Ama haram olan şey istenmez. Allah kendisine dua edilmesinden memnun olur. Çünkü dua, Allah'a bağlanmanın, O'nunla iletişim kurmanın en etkin ve içtenlikli yoludur.