AKRABA EVLİLİĞİ
Pazar, 22 Kasım 2015 00:23

AKRABA EVLİLİĞİ*

Sayın hocam, sorum akraba evliliği ile ilgili. Tıp ilminde ve Kurân-ı Kerîm'de akraba evliliğinin sakıncalı olduğunu görüyoruz. Buna rağmen Peygamber efendimiz döneminde peygamber efendimiz de dahil, Hz. Alî efendimizde dahil, akraba evliliği yaptığı biliniyor, bunu örnek alan Müslümanlar var. Örneğin amca kızı ile evlenen kişiler var, bu konu hakkında bizi aydınlatır mısınız? ...

Cevap: Nisâ Suresi'nin 23'ncü âyetlerinde evlenilmesi haram olan kadınlar belirtilmiştir: "Size (şunlarla evlenmeniz) harâm kılındı: Analarınız, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, kardeş kızları, kız kardeş kızları, sizi emziren analarınız, süt bacılarınız, karılarınızın anaları, birleştiğiniz karılarınızdan olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız –eğer onlarla henüz birleşmemişseniz, (kızlarını almaktan ötürü) üzerinize bir günâh yoktur– kendi sulbünüzden gelen oğullarınızın karıları ve iki kızkardeşi bir arada almanız. Ancak geçmişte olanlar hariç. Şüphesiz Allâh, çok bağışlayan, çok esirgeyendir."

Kur'ân, burada sayılan yakınlar dışındaki akraba ile evlenme konusunda herhangi bir yasak getirmemiştir.

Amca kızı, hala, dayı kızları gibi akraba ile evlenmekte dinen bir sakınca yoktur. Ancak aile içinde soya çeken bir hastalık olduğu takdirde, akraba evliliği sonucunda doğacak çocukların bu hastalığa yakalanma riski çok artar. Çünkü hem baba, hem anne aynı hastalığı taşımaktadır. Bunların bileşkesinden olan çocukta hastalık riski artar. Ama ailede herhangi bir hastalık yok ise akraba evliliğinde bir sakınca yoktur.

Dinen yasak olmamakla beraber Hz. Ömer'in, yakın akraba evliliğini hoş görmediği, yakın akraba ile evlenenlerin çocuklarının cılız (hastalıklı) olacağını söylediği rivayet edilir. Mümkün olduğunca yakın akraba ile evlenmemek daha iyidir. Ama gerekli olduğunda akrabasıyla evlenecek olan gençlerin her ikisinin de güzel bir tahlilden geçirilmeleri, bir risk taşımıyorsa evlenmeleri daha uygun olur kanaatindeyim.

 

*yazı arşivden alınmıştır