İLÂHÎ DİNLERİN RUHBİRLİĞİ (6)
Pazartesi, 09 Kasım 2015 00:00

İLÂHÎ DİNLERİN RUHBİRLİĞİ (6)

(...dünden devam)

Bakara: 92/62 nci âyetin tefsîrinde İmam Kuşeyrî şöyle diyor:

"اختلآف الطريق مع اتحاد الأصل لآيمنع حسن القبول، فمن صدّق الحقّ سبحانه فى آياته، وآمن بما أخبر من حقه وصفاته، فتباين الشرع واختلآف وقوع الإسم غير قادح فى استحقاق الرضوان، لذلك قال: "إن الذين آمنوا والذين هادوا"، ثم قال: "من آمن منهم" أى إذا اتفقوا فى المعارف فالكلُّ لهم حسن المآب، وجزيل الثواب. والمؤمن من كان فى أمان الحق سبحانه، ومن كان فى أمانه -سبحانه وتعالى- فبالحرىّ ألاَّ خوف عليهم ولا هم يحزنون. : Asıl bir olunca yolun ayrılığı, güzel kabul görmeğe engel olmaz. Her kim yüce Allah'ın âyetlerini doğrular, O'nun kendi zâtı ve sıfatları hakkında söylediklerine inanırsa; şerîatin farklı olması, isim ayrılığı, rızâyı kazanmaya zarar vermez. Bundan dolayı (Allah ta‘âlâ): 'İman edenler, yahûdî olanlar...' dedi. Sonra da: 'Bunlardan her kim inanırsa...' dedi.Yani ma‘rifet(gerçek bilgi)lerde ittifak ederlerse, hepsine de güzel gelecek ve bol sevâb vardır. Mü'min Hakk'ın güvencesinde olandır. Kim yüce Hakk’ın güvencesinde bulunursa, elbette onlara korku olmaz ve onlar üzülmezler."(Kuşeyrî, Letâifu’l-İşârât: 1/96)

Kuşeyrî, Mâide Suresinde yinenelen aynı âyet için de şu tefsîri yapmıştır:

بيّن أنهم وإن تجنّست أحوالهم، فبعد ما تجمعهم أصول التوحيد فلهم الأمان من الوعيد.: (Allah ta‘âlâ) bildirdi ki: 'İnsanlar tevhîd temeli üzerinde birleştikten sonra hâlleri değişik olsa da va‘îdden güvencede olur (cehenneme girmez, cezâ görmez), bol mükâfâta ererler." (Letâifu’l-İşârât: 1/134)

Allah dinleri, kullarını kurtarmak, kardeş yapmak, barış içinde kardeşçe yaşatmak için göndermiştir. Bir kısmını cehenneme atmak veya birbirine düşman etmek için değil. Her din mensubu cenneti kendisine özgü sanır ama gerçek öyle değil. Bütün insanlar Allah'ın kuludur. İyilerle kötüler bir olamaz. Bu söz benim sözüm değil, Kur'ân'ın sözüdür. Allah'a inanan, O'na tapan, güzel işler yapan iyi ahlak sahibi her kul, dini ne olursa olsun, cennete gider. Benim Kur'an'dan anladığım budur değerli kardeşim.  

Okurumun Cevabı

Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Ve kendi kendime bazı şeyler konuştum ve bunları da eşimle paylaştım sizin hakkınızda. Bazı yönlerden dedikodunuzu yapmış olabilirim. Hakkınızı helal edersiniz umarım. Hoşça kalın.

***