BAKARA SURESİ 62.AYET - CENNETE KİMLER GİDER (1)

Hocam merhaba, sizin Bakara suresi ile ilgili meallerinizi ve anlamlan­dır­manızı okudum. Yanlış mı anladım diye sormak istiyorum. Şu an mevcut Hıris­tiyanlar ve Yahudiler eğer Müslüman olmadan İslam'a uygun olarak yaşarlarsa cennete girebilecekler mi?. Ya da bir sonraki din/peygamber gelinceye kadar kendine tebliğ edilmiş olan dinin gereklerini getirenler mi kastediliyor burada. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim...

Cevap: Bu konuda İlâhî Dinlerin Ruh Birliği adlı eserimi okumanızı tavsiye ederim. Bu konuda çok yazdığım için ayrıntıya görmek istemiyorum. Sadece şu kadarını söyleyeyim: Kur'ân cennete girebilmek için üç şart belirlemiştir: Allah'a şirksiz, âhirete şeksiz inanmak ve salih amel (ibadet ve güzel iş) yapmak. İşte bu vasıfları taşıyan herkes cennete girer. Lütfen Bakara 62, Maide 69. âyetlerin çarpı­tılmamış doğru mealini, önyargıdan uzak olarak okuyun. İşte doğru meal ve izahı:

İLÂHÎ DİNLERİN RUHBİRLİĞİ

"Şüphesiz inananlar; Yahudiler, Hıristiyanlar ve Sâbiîler (den) Allah’a ve âhiret gününe inanan ve iyi iş(ler) yapanlara, Rab’leri katında mükâfât vardır; onlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir.” (Bakara: 92/62, Mâide: 110/69)

Allah'ın gönderdiği dinlerin özü birdir. Tevrât, İncîl ve Kur'ân. Bunların üçü de birbirini destekleyen vahiylerdir. Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık, özde bir oldukları için Kur'an, kendinden önceki Kitaptan saygı ile söz eder ve Kitap sahiplerini, Kitaplarının hükümlerini gereğince uygulamağa çağırır. Kitaplarını gere­ğince uygulamayıp sadece işlerine gelen bazı kısımlarını uygulayan, işlerine gelme­yen kısımlarını unutan, terk eden Kitap ehlini, kâfir, zâlim ve fâsık olarak nitelerken; Müslümanlarla birlikte Kitaplarını güzelce uygulayan Yahudilerin, Sâbiîlerin ve Hıristiyanların da korku ve üzüntü çekmeyeceklerini, cennete gireceklerini vurgular:

“65- Eğer Kitap ehli inanıp korunsalardı, onların kötülüklerinden geçerdik ve onları nimeti bol cennetlere sokardık. 66- Onlar, Tevrât'ı, İncîl'i ve Rablerinden kendilerine indirileni gereğince uygulasalardı, muhakkak ki üstlerinden ve ayak­larının altından (ürünler) yerlerdi. İçlerinde ılımlı bir ümmet var ama çoğu, ne kötü işler yapıyorlar!...68- De ki: 'Ey Kitap ehli, siz, Tevrât'ı, İncîl'i ve Rabbinizden size indirileni uygulamadıkça bir esas üzerinde değilsiniz.'...69-İnananlar, Yahudiler, Sâbiîler ve Hıristiyanlar (dan) Allah'a ve âhiret gününe inanan ve iyi işler yapanlara korku yoktur ve onlar üzülmeyeceklerdir." (Mâide: 110/65-69)

(devamı yarın..)