BİR TEFSİR SORUSU
Salı, 10 Kasım 2015 00:00

BİR TEFSİR SORUSU

Sayın Hocam, Almanya'da yaşayan, sizin bu sitenizi her gün takip eden birisiyim. Sorum söyle:

Tefsirinizde Ahzab Suresi 50 ayetiyle ilgili:... Allah diğer müminlere, eşleri ve cariyeleri hakkında neyi farz kıldığını bilir. Allah bu konuda onlara farz kıldığı şey, Nisa Suresinin 3-4 ncü ayetlerinde açıklanmıştır....

Fakat Nisa Suresi iniş sırasına göre 98 inci sure ve Ahzab Suresi 97 inci sure oysaki açıklayan şeyin açıklanandan sonra olması lazım değil mi?? Açıklarsanız sevinirim ve size teşekkür ederim.. Allah kolaylık versin....

Cevap: Nisa Suresi bütün olarak 98 nci suredir ama Surenin tamamı aynı anda inmiş değildir. Nisa Suresinin baş tarafı Ahzab Suresinden önce inmiştir. Ancak kadınlarla ilgili olduğu için baş tarafındaki âyetler, daha sonra inen surenin baş tarafına konmuştur. Âl-i İmran Suresi ve birçok sure de böyledir. Âyetleri aynı anda ve aynı tarihlerde inmemiştir. Zaten bu hususa Tefsir yazanlar işaret ederler. Nitekim Mealimizde buna işaret ediyoruz: " Büyük kısmı kadın haklarından söz ettiği için bu adı almış olan sûre, Medîne’de, hicretin 3-5. yılları arasında, Ahzâb Sûresi’nden sonra inmiştir. 176 âyettir. Mushaf’ta 4, inişte 98. sûredir."

Yüce Kur'ân'ın Çağdaş Tefsiri'nde de şu açıklama yer almaktadır: "Sûrenin içine, Hz. Peygamber (s.a.v.)in hayatına dair bazı bölümler ile öğüt ve telkinler de girmiştir. Konuların bir bölümünün daha önce, bir bölümünün de daha sonra nazil olduğu anlaşılmaktadır. Birbiriyle zaman ve konu bakımından bağlantılı bölümler bulunduğu gibi bağımsız konular da vardır. Âyetlerinden bir kısmı, daha önce, bir kısmı da daha sonra inmiş, fakat çeşitli tarihlerde inen bölümler, bu sûre içinde bir araya getirilmiştir. Bazı rivayetlere göre bu sûre, Medine'de inen sûrelerin altıncısı, bazılarına göre de sekizincisidir. En sonundaki Kelâle âyeti, mirasla ilgilidir.

Tefsirimizde de Ahzâb Suresini açıklarken "Bu âyetler, hicretin beşinci yılında vuku bulan ve Müslümanların hayli sıkıntı çektikleri Hendek Savaşındaki bazı olaylara işaret etmektedir." diyoruz. Bu açıklamalar, Nisa Suresinin baş tarafının, Hendek Savaşını anlatan Ahzab Suresinden önce indiğini kanıtlar.