VERİLEN SADAKA YEMİN KEFFARETİ YERİNE GEÇER Mİ? *** KAZA, KUŞLUK VE EVVABİN NAMAZLARI
Pazartesi, 12 Ekim 2015 00:00

VERİLEN SADAKA YEMİN KEFFARETİ YERİNE GEÇER Mİ?

Her hafta maddi durumu kötü olan iki öğrencime okulda yemek yemeleri için her birine haftalık 7 lira 50 kuruş, ihtiyaç sahibi başka bir öğrencime de hem yol parası olması, hem de dershane ve okul kantininde harcaması için 25 lira veriyorum.

Bu harçlıkları sadece hayır niyetiyle vermekteyim. Acaba bu günden sonra niyet etsem bu harçlıklarla yemin kefareti borcumu ödemiş olur muyum?

Cevap: Keffaret de fukara için bir sadakadır. Yaptığınız işler niyetinize göre değerlendirilir. Keffaret niyetiyle hayır yaparsanız elbette olur ama bunu o kişilere söylemeniz gerekmez.

 


 

KAZA, KUŞLUK VE EVVABİN NAMAZLARI

Ben 5 vakit namazımı kılıyorum Allah kbl etsin.. Kuşluk namazı ve İşrak, evabil namazı kılmak istiyorum ama kaza namazı olan kılamıyormuş ne yapabilirim? .. Başka namaz var mı, öğrenmek istiyorum ..sağ olun iyi akşamlar

Cevap: Önce sorunuzdaki kelimeler israk değil, işrak, evabil değil Evvabin olmalı. Cevaba gelince: Kaza namazı diye bir şey yoktur. Uydurmadır. İstediğin kadar namaz kıl. Zaten bile bile namaz kılmayan kimse, kültür bakımından Müslüman olsa bile eylemli Müslüman değildir. Namaza başlayınca eylemli Müslüman olur. Onun geçmiş namazlarını kaza etmesi gerekmez. Çünkü İslam olmak, geçmiş günahları siler.