ÖLÜLER DUYMAZ MI?
Çarşamba, 07 Ekim 2015 00:00

ÖLÜLER DUYMAZ MI?

Ölülerle ilgili soru

Selamünaleyküm değerli sevgili hocam.

Kur'an'da ölüler ve mezarlar duymadığı geçer. Fakat bir sürü rivayetlerde ölüler bizi iyi duydukları geçiyor. Bunlar uydurma hadisler mi? Kur'an'a aykırı mı? Yoksa ayetleri yanlış mı anlıyorum? Lütfen

Sevgiler ve saygılar...

Cevap: Kur'ân ölü cesetlerin duymadığını belirtiyor. Ruhların duymadığını değil. Ruh ölmez, ölüm fizik bedene aittir. Bedenden ruh çıkınca ona ölü denilir. Ölü bedenin odundan, taştan farkı yoktur. Nasıl odun ve taş ses duymazsa ölü beden de ses duymaz. Ama o bedenden çıkmış olan ruh kendisi için yapılan duaları işitir, övgü ve senaları duyar. Öyle olmasa Kur'ân'da geçmiş peygamberlere selam verilmez, cenaze namazı kılınmaz. Cenaze namazı da ölünün ruhuna (bedenine değil, ruhuna) duadan ibarettir. İşin doğrusu ruh bedenden çıkınca onun sorgu ve suali yani Yüce Divan'da duruşma zamanı gelmiş olur. Bedenden ayrılan ruh yokluklara değil, gerçek hayata kavuşur. Kur'ân şöyle diyor: "

"Bu dünyâ hayâtı eğlence ve oyundan başka bir şey değildir. Âhiret yurdu, işte asıl hayât odur (asıl yaşanacak yer orasıdır), keşke bilselerdi!" (Ankebut: 64)

"Dünyâ hayatı sadece bir oyun ve eğlenceden başka bir şey değildir. Ko­runanlar için elbette âhiret yurdu daha iyi­dir. Düşünmüyor musunuz?" (En'âm: 32)

Bu konuda ayrıntılı bilgi için "Görünmez Âlemin İzleri" adlı eserimi okumalısınız.