BEDDUA ŞEKLİNDEKİ SÖZLERLE YEMİN OLMAZ
Salı, 06 Ekim 2015 00:00

BEDDUA ŞEKLİNDEKİ SÖZLERLE YEMİN OLMAZ

Hocam yemin ve kefareti ile ilgili bir sorum olacak: Hocam bendeniz 31 yaşında bir şahsım. Namazımı kılmaya çalışan ibadetini yerine getirmek için uğraşan biriyim.

Hocam bundan yaklaşık 3 - 5 yıl kadar öncesinde bir arkadaşım yaşadığım sorunlar dolayısıyla benden, ailemin evinde ikamet etmek yerine kendi evime geçmem konusunda yemin ettirmişti.

Lakin maddi imkânlarım olmadığını belirterek ev alacak paraya ulaşırsam yapmaz isem sonsuz cehennemde yanayım diye 3 defa inşallah ve amin dedirterek yemin verdirmişti. Bendeniz bir türlü o ev parasını denkleştiremedim.

Cenabı Allah sevdiği kullarına merhamet edermiş diye bildiğim bir söz vardır.

Benim durumumda merhamet edilen kullardan olsam gerek diye düşünmekteyim. Bu yüzden bir türlü ev parasını denkleştiremedim. Hocam bendeniz verdiğim yemin sözünü bozmak istiyorum. Bunun kefareti, bedeli ne ise bana detaylarıyla belirtirseniz sevinirim. Belki bu şekilde önüm açılır, evimi ocağımı kurma imkânım olur inşallah diyerek size sormak istemekteyim. Bana yapmam gerekenleri belirtirseniz sevinirim...

Cevap: Evvela senin söylediğin söz yemin değildir. Sadece bedduadır. Sen kendi kendine beddua etmişsin. "ev alacak kadar paraya ulaştığım takdirde ev almazsam cehennemde yanayım" demişsin. Bu söz yemin değil, bedduadır. Bunun keffareti falan yoktur. Yemin Allah adı anılarak yapılır. "Vallahi billahi param olursa ev alacağım" dersin. İşte bu söz yemindir. Paran olduğu takdirde ev alman gerekir. Ama paran olduğu halde ev almazsan yeminini bozmuş olursun. Allah adına yapılan, geleceğe ait yemini bozmanın keffareti ya on fakiri sabahlı akşamlı doyurmak, yahut on fakire giyecek almak, ya da üç gün oruç tutmaktır. Şimdi sen böyle bir yemin etmediğin gibi ev alacak paraya da ulaşmamışsın. Hiçbir şey yapman gerekmez. Ancak kişinin kendisine ve ailesine beddua etmesi doğru değildir. Böyle bir şeyi bir daha yapma ve bu yaptığından ötürü de Allah'a tevbe et, O'ndan iyilik dile. İçtenlikle Allah'a yalvarırsan bir gün Allah muradını verir.