İSA ALEYHİSSELAM'IN FİLİSTİN'E DÖNMESİ
Pazartesi, 05 Ekim 2015 00:00

İSA ALEYHİSSELAM'IN FİLİSTİN'E DÖNMESİ

Sayın hocam önce merhaba yeni yılınızın hayırlı olmasını dilerim biliyorum bana dargınsınız ama ben mutlaka kendimi affettirmem gerekiyor, çünkü çok sevdiğim saygı duyduğum bir kişisiniz, ömrümde sadece bir tek hoca efendi tanıdım ve buldum, sizi kaybetmek istemiyorum, hatalarımdan dolayı özür dilerim, tekrar soruma gelince bir hocayı yine dinledik, Meryem suresini açıklıyor diyor ki İsa aleyhisselâm doğdu, aradan 25 sene sonra tekrar Filistin'e geldiğinde söyledi ki ben peygamberim dedi, yoksa çocukluğunda değil diyor, bu Eli Açık 25 seneyi nerden çıkarıyor, ben size inanıyorum kesinlikle; sadece öğrenmek istedim böyle kelimeleri cümleleri Kur'ândan mi çıkarıyor yoksa hadislerden mi, eğer yazarsanız tşk ederim yazmasanız da tşk ederim size saygı selamlarımı sunar hayırlı günler dilerim, ...

Cevap: Bakın ..., benim kimsenin beğenisine ihtiyacım yoktur. Ayrıca şununla bununla takışmaya da niyetim yok. Bana ne falanın veya filanın şöyle böyle söylemesinden. Sen niçin beni birilerine cevap verme durumuna düşürmek istiyorsun?

Sözünü ettiğiniz zatın, İsa'nın, 25 yıl sonra Filistin'e gelmesi görüşünü neye dayandırdığını soruyorsunuz. Bunu öğrenmek için Ansiklopedilerden ve Hıristiyan kaynaklarından İsa'nın hayatını okumanız gerekir. İsa babalığı diyebileceğimiz Yusuf tarafından Mısır'a götürülmüş, gençlik çağında tekrar Filistin'e gelmiştir. İsa'nın hayatının ayrıntılarını Kur'ân'da veya hadislerde aramanız yanlıştır. Çünkü Kur'ân sadece ibret için İsa'nın gerçek şahsiyyetini ve misyonunu anlatır. Ayrıntı vermez. Hadisler de tarih kitabı değildir. Peygamberler Tarihi adlı eserimizde İsa hakkında aşağıdaki malumat vardır:

Îsâ (selâm ona): Allah’ın bir mu‘cizesi olarak bâkire Meryem’den Beytlahm’de doğmuştur. Matta İncîli Îsâ ile İbrâhîm arasında 42 nesil olduğunu söyler ve İbrâhîm’den Îsâ’ya şu ataları sayar: İbrâhîm, Ya‘kûb, Yahuda, Perets, Hetsron, Ram, Amminadab, Nahşon, Salamon, Boaz, Obed Yes-se, Dâvûd, Süleyman, Reho­boam, Abbiya, Asa, Yehoşafat, Yoram, Uzziya, Yotam, Ahaz, Hizkiya, Manasse, Amon, Yoşiya Yekonya, Şealtiel, Zerubbabel, Abiud, Elyakim, Azor, Sadok, Ahim, Eliud, Eleezar, Matta, Ya‘kûb, Yûsuf.

Yûsuf Îsâ’nın annesi Meryem’in nişanlısı idi. Henüz evlenmeden önce Meryem, Rûhu’l-Kudüs’ten gebe kalmış ve bu kendisine rüyâsında bildirilmiş, doğduktan sonra Yûsuf, karısını ve ‘Îsâ adını verdiği çocuğu Mısır’a götürmüştür. Kral Herodes’in ölümünden sonra tekrar ülkesine dönüp Nâsıra’ya yerleşmiştir. Artık büyümüş olan ‘Îsâ, Ürdün ırmağı kıyısında insanları su ile vaftiz eden Yahyâ’nın yanına gidip onun tarafından vaftiz edilmiştir. Yahyâ’nın yakalanıp öldürülmesi üzerine ‘Îsâ, Nâsıra’dan ayrılıp Zebulun ve Naftali sınırlarında deniz kıyısında bulunan Kefernahom’a gelmiş, bölgedeki yerleşim yerlerinde dolaşarak Yahûdî dinini aslî sadeliğine kavuşturmaya çalışmıştır. “Benim şerîati yıkmağa geldiğimi sanmayın, ben yıkmağa değil, tamamlamağa geldim” demiştir (Matta: 5/17).