LİVÂTANIN CEZÂSI: İKİ EŞCİNSELİN BİR BİNADAN AŞAĞI ATILARAK CEZALANDIRILMASI (1)
Cumartesi, 19 Eylül 2015 00:00

LİVÂTANIN CEZÂSI: İKİ EŞCİNSELİN BİR BİNADAN AŞAĞI ATILARAK CEZALANDIRILMASI (1)

Hocam selamlar,

Son bir iki gündür basında yer alan bir habere göre Işid adlı örgüt, eşcinsellikle suçladığı iki kişiyi yüksek bir binadan aşağıya atarak cezalandırdı. Kitabımızda bu konu ile ilgili tek kıssa Hz. Lut kıssasıdır. Anlaşılan bu kıssadan hareketle bu tür ilişkilere ölüm cezası veriliyor bazılarınca. İki sorum olacak, cevaplayabilirseniz sevinirim.

1) Bu kıssadan bu ceza çıkarılabilir mi? Lut kavminin helaki sadece eşcinsel ilişkinin varlığından dolayı mı yoksa eşliğinde başka suçlarından dolayı mıdır?

2) Bir de karşılıklı rıza ile eşcinsel ilişki yaşayan kişilerin dinimize göre durumları nedir?

Ellerinizden öperim Saygılarımla...

Cevap: Kur'ân'da eşcinselin cezası eziyyettir. İmam Şâfiî'ye göre livata yapana yani eşcinsel ilişkiye girene recm cezası uygulanır. Ebu Hanîfe'ye göre bu konuda bir hüküm bulunmadığı için buna cezâ gerekmez.

Şâfiî'nin bu görüşü uzak bir kıyastır. Elbette livâta iğrenç bir iştir ama failini recmetmek için açık bir delîl yoktur. Çünkü recm, Kur'ân'ın koyduğu bir hüküm değildir. Kur'ân'da zina edene yüz değnek vurulması emredilmiştir (Nur: 2. âyet) Recm, kesin bilgi belirtmeyen bazı bireysel haberlere dayanılarak konulmuştur. Bunlar ile son derece ağır bir cezâ olan recmin uygulanması gerekeceği kanısında değiliz. Kur'ân'ın yüz değneğe hafiflettiği bu recm cezâsının, Peygamber devrinden sonra geleneğin ve rivayetçilerin etkisiyle Yahûdîlikten İslâm hukukuna sızdırıldığı inancındayız. Çok merhametli Allah, bir kulunun taş atıla atıla işkence içerisinde öldürülmesini istemez.

Ebu Hanîfe'nin görüşü daha isabetlidir. Livâta, son derece çirkin bir sapıklıktır, doğaya aykırıdır. Kur'ân, livâta eyleminin fail ve mef'ûlüne bir ta'zir cezâsı koymuştur. Bu da eziyyettir (Nisa: 16). Eziyyet, halk içinde hakaret etme, dövme ile olur. Fakat öldüresiye dövme değil, bir iki tokat vurmadan, yüzüne tükürmeden, sözle hakaret etmeden ibaret bir utandırma ve caydırma cezasıdır. Maksat, bu eylemcileri halk içinde rezil edip onların bir daha böyle bir eyleme cesaret etmelerini önlemektir.

(devamı yarın..)