ÖLÜ DOĞAN BEBEK HK. *** CAHİLİYE DÖNEMİ ARAPLARI İLE İLGİLİ SORU
Perşembe, 17 Eylül 2015 00:00

ÖLÜ DOĞAN BEBEK HK.

Selam isminin manalarına bürünebilmek üzerinize olsun;

Sayın hocam; şu ana kadar tüm kontrollerinde hiçbir risk faktörü tanımlanmamış olduğu halde ve bundan bir hafta öncesindeki kontrollerinde kalp atışların bir sorun olmamasına rağmen; ... 36. haftasında annesinin karnında olan oğlumuzu kaybettik. Doktorumuz, kordonunun bebek üzerine değil ama, kendi üstünde burgu olmasının muhtemel sebep olduğunu belirtti.

Eşimle birlikte sürekli takipçiniz olduğumuz için, bu konudaki yorumlarınızı, düşüncelerinizi duymak istedik. Eşim, özellikle, bu hadise ile ilgili ve bebeğimizin bundan sonraki yolu hakkında değerli yorumlarınızı bekliyor.

“Ol der, ve O şey olur”,, “O’nun yaptığından hesap sorulmaz” ayetleri uyarınca ayakta durmaya ve tamamiyle teslimiyeti yaşamaya çalışsak da üzüntümüz devam ediyor. İnşaALLAH bu süreçleri de atlatacağız.

Dualarınızı arz eder, hayırlı günler diler ve ellerinizden öperiz. ...

Cevap: Başınız sağ olsun .... Bebeğe verilen ömür anne karnında yaşadığı süre imiş. O yavrunun takdiri öyle imiş. Bu olayda sizin sabrınız da test edilmektedir. Sabredin, belki bunda da sizin için bir hayır vardır, Allah size ondan daha hayırlı bir çocuk verir inşallah. Hz. Hızır'la Hz. Musa kıssasını hatırlayın. Musa, çocuğu öldüren Hızır'a itiraz eder. Hızır ise bunun sebebini şöyle anlatır:

"Oğlana gelince: Onun anası babası mü'min insanlardı. Bunun, onlara azgınlık ve küfür sarmasından korktuk. İstedik ki Rableri onun yerine onlara on­dan daha temiz, daha merha­metli (ana ba­basına iyilik eden) birini versin" (Kehf: 80-81)

Sabreyle kardeşim Huda kerimdir.

 


 

CAHİLİYE DÖNEMİ ARAPLARI İLE İLGİLİ SORU

Selamünaleyküm, ben sünnet ile ilgili gazetevatan'da Ebucehilin ve tüm Arap kavimlerin sünnet olduğunu yazdığınızı okudum. Bununla ilgili bana bir kitap ve kaynak lazım. Ben Taberi tarihi ve Tefsiri okudum bulamadım, sizin tefsirinizi ve Kur'an Ansiklopedisini de okudum ve yeni ilmihalinizi de okudum, bulamadım. Lütfen bana yardımcı olur musunuz? Hangi kitaplarda geçer bunlar? ... Almanyadan..

Cevap: Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi. c 3, s. 443 (Tekvîn, 21/12). Hz. İbrâhim’den itibaren sünnet operasyonunun Yahudilerde ve Araplarda köklü bir kural olduğu Tevrat, Tekvin: 21 12'de ve çeşitli Hadis mecmualarında belirtilmektedir. Hz. İbrâhim’den sonra Yahudiler ve Araplar ... Sünnet olurlardı. ... Kadınlar da sünnet edilirdi. ... (Taberî, Camiu'l-beyan: I, 571).

Hadislerde Sünnet operasyonunun İbrahim dininden kalma olduğu, Arapların erkek çocukları sünnet ettirdikleri gibi bazı bölgelerde kız çocuklarını da sünnet ettirdikleri belirtilmektedir. Bu konuda İslâm Ansiklopedisi c. 38, s. 158'e bakmalısınız.