KUR’ÂN'A SAYGI *** KAÇ SECDE ETTİĞİNİ UNUTAN NE YAPMALI?
Cuma, 12 Haziran 2015 00:00

KUR’ÂN'A SAYGI

Sayın hocam, Sizi uzun yıllar takip ederim ve istifade ederim. Allah sizden razı olsun. Sorum şu; bizim mahallenin camisinde imamın namaz kıldırdığı yerde Kur'ân rahlesi var ve üstünde devamlı iki adet Kur'ân bulunmakta. Hoca namaz kıldırdığında ve ayaktaki duruşunda yanında bulunan ve üzerinde iki adet Kur'ân bulunan rahle, dizlerinin seviyesinde olmakta, yani büyüklerimin tabiri ile göbekten aşağıda olmakta. Bu durumu cami hocasına ilettim ve kendisine Kur'ânların oradan kaldırılmasını ve benim bu durumdan rahatsız olduğumu söyledim. Cevaben bana, sabah namazlarında oradan Kur'ân okunuyor, bize lazım oluyor, ben onları nereye koyayım; cevabı ile Kur'ânları kaldırmadı. Ben her camiye gidişimde Kur'ânları öyle görünce çok rahatsız oluyorum. Bilgi ve cevabınızı istirham ederim. Saygılarımla....

Cevap: Sizin rahatsızlığınız dini bir delile dayanmıyor, geleneğe bağlı bir sanıdan ibarettir. Kur'ân'a saygı kâğıdına, yaprağına değil, manasına, emirlerine saygı ile olur. Yoksa yaprağı insanlar yaptı, mürekkebi insanlar yaptı. Yaprakları putlaştırmanın hiçbir anlamı yoktur. Kur'ân göbekten aşağı olsa ne olur, siz bir apt. dairesinde oturuyorsunuz değil mi? Sizin üstünüzde de birileri oturuyordur. Sizin evinizde bulunan Kur'ân, üstte oturanın altında kalır. Bu Kur'ân'a saygısızlık mıdır? Sözün özü, Kur'ân'a saygı emirlerine uymakla olur. Asıl Kur'ân zaten kâğıtlara yazılan lafızlardan çok onların gerisindeki manadır. Kelimeler, söz kalıpları o İlahî mananın taşıyıcısıdır. Siz isterseniz "Kur'ân Ansiklopedisi" adlı eserimizden "Kur'ân" maddesini oku­yunuz.

 


 

KAÇ SECDE ETTİĞİNİ UNUTAN NE YAPMALI?

Hocam ben namazda kaç secde yaptığımı unutuyorum. Bu konuda sadece sehiv secdesi yapsam yeterli mi? ...

Cevap: Namazda kaç secde ettiğini unutuyorsan, baskın zannına göre hareket edersin. Ama karar veremiyorsan, bir secde ettiğini farz edip bir secde daha yaparsın, namazın sonunda da sehiv secdesi yaparsın.