EV DIŞINDA NAMAZ, KEDİ BAKMAK, KAPANMAK, HAC-UMRE
Pazar, 31 Mayıs 2015 00:00

EV DIŞINDA NAMAZ, KEDİ BAKMAK, KAPANMAK, HAC-UMRE

Sayın Hocam; 6 ciltlik Kur'ân'ı Kerim Mealinize başladım, Allah sizden razı olsun, sağlıklı uzun ömür versin, başımızdan eksik etmesin. Nolur bize dua edin, biz de sizlere, emeklerinize layık olalım, öğrettiklerinizle amel etmeyi başaralım.

Soru cevaplar kısmını okudum, inşallah mükerrer soruyla sizi yormam. Bir kaç sorum var,

-Hocam iş gereği evin dışında olduğumda, camilerde abdest alamıyor, bu yüzden rekatları kaçırıyorum. Abdest almanın sadece ayak yıkama kısmı, mevcut koşullarda hijyen takıntısından zor geliyor. Bunu düzeltmeye mi çalışmalıyım yoksa evde kaza mı? Belli yerlerin manevi ortamı, beraber namaz kılmak da güzel ama.

-Başımı örtmüyorum, hikmetine aklım yetmiyor ama bunun emir olduğunu da anlıyor ve inanıyorum. Cemalnur Sargut hanım bir tv programında ben yaşlıyım bana mahrem yok demişti, böyle bir hal var mıdır, emir her yaşta geçerli midir? Önceliği 5 vakit namazı doğru kılmaya vermek yanlış mı? İçini dolduramadım, edebimi düzeltemedim, zahirle uğraşmak işin kolayı gibi?

-İlk defa gidecek hanımlar için hac mı umre mi tavsiye edersiniz? Hac emir ama kalabalık nedeniyle hanım olarak daha zor olması, kura çıkmazsa diye umre mi düşünmeli?

-Sokakta rastladığımız hasta bir kediyi iyileştirip yerine bırakmak istememize rağmen hastalığı nedeniyle tekrar eve aldım, hesabından korktum, bakıyorum. Ev yemeği veriyorum lüks bir şey yok ancak hastalık, ilaç elbette masraf oluyor. Ülkemiz şartları malum, az da olsa bunları ihtiyaç sahibi insanlara vermek varken hasta da olsa kediciğe harcamak günah mıdır? Barınakların hali çok kötü.

Saygılar, Hürmetler….

 

Cevap: Maide Suresinin altıncı âyetinde abdest tanımlanmaktadır. Abdestin dört rüknü vardır: Yüzü ve kolları yıkamak, başı ve ayakları meshetmek. Mesih organları olan baş ile ayaklarda giysi varsa yani başta örtü, ayaklarda çorap varsa başörtüsünü çözmeğe veya çorapları çıkarmaya gerek yoktur. Başörtüsü üzerine veya çoraplar üzerine meshedilebilir. Yani ıslak el ayak parmaklarından itibaren aşıklara kadar ayağın üst kısmı mehsedilir, ıslak el ayağa sürülür. Baştaki örtü üzerine de ıslak elin sürülmesi yeterlidir. Yıkanacak kısımlar yüz ve iki koldur. Kollar dirseklere kadar yıkanır.

Elbette camide namaz kılmak daha efdaldir. Sevabı daha çoktur. Gider kadınlara mahsus yerde abdestini alırsın, çoraplarını çıkarmadan üzerine meshedersin.

Örtünme özellikle genç kadınlar için emredilmiştir. Saç kadının zine­tidir. Kur'ân kadınların, zinetlerini örtmelerini, kocalarına ve baba, kayınbaba, kardeş ve yeğenler gibi yakın mahremleri dışında kalan erkeklere göster­memelerini emretmektedir. Yalnız artık evlenme çağını geçmiş, yani adetten kesilmiş kadınların, dış giysilerini yani abaye, çarşaf, yahut manto gibi giysilerini çıkarmalarında sakınca olmadığını Nur Suresinde belirtmektedir. Cemalnur Targut Hanım'ın söylediği doğrudur. Ama buna saçlar dahil değildir. Her kadının saçlarını kapatması Kur'ân'ın emridir.

Parası olan Müslümanın önce hacca gitmesi gerekir. Çünkü Hac farzdır. Ama hacca gitme imkânı yoksa umreye gider. Bunu için el âleme teşhir etmesi, hac veya umresini reklam yapması doğru değildir.

Sokakta rastladığınız kediye bakmanız çok sevaptır. Elbette sokakta kalmış bir insan varsa önce insana bakılır ama nasıl olsa devlet muhtaçlara bir miktar yardım yapıyor. Fakat hayvanlara gereğince bakılmıyor. İnsanlar hayvanlara çok haksızlık yapıyorlar. Siz o kediciğe bakmanızın sevabını alırsınız. Başka şey düşünmenize gerek yoktur. Allah yardımcınız olsun.