Meleklerle iletişim kurma çabaları *** İmsak vakti girince sabah namazı kılınabilir mi?
Perşembe, 08 Eylül 2011 14:16

Meleklerle iletişim kurma çabaları

Sayın Hocam yazılarınızı ilgiyle okuyorum. Bir konuda bilgi almak istiyorum. Son zamanlarda gündemde olan ilahi iletişim ile ilgili bazı çalışmalar var. Meleklerle iletişim kurma konusu ile ilgili. Bu çalışmalara katılan arkadaşlarım var ve konunun İslam’a uygun olup olmadığı konusunda tereddütleri var. Anladığım kadarıyla meleklere tapmak veya dua etmekten ziyade, günlük hayatta karşılaşan sorunlara rehberlik almaya çalışıyorlar. Bu konu hakkındaki yorumunuzu rica ederim. Saygılarımla. Mehmet Özbek

Cevap: Eskiden ruhlarla ilişki kurma hevesi ve akımı vardı. Demek insanlar bu meseleyi halledip aştılar, şimdi bir üst derece çıkıyorlar. Meleklerle ilişki kuracaklarmış. Meleklerle ilişki kurulmaz, ancak melek, ilişki kurmak istediğiyle kendi yöntemiyle ilişki kurar. Benim bildiğime göre melekler peygamberlerle ilişki kurarlar. Sıradan insanlarla da çeşitli kılıklara bürünerek ilişki kurabilirler. Meselâ Hızır Aleyhisselâm, insan kılığında görünen, misal âleminden bir melek, bir ruhani varlıktır. Melekler bazen güvercin şeklinde, bazen bir kuş zümresi, bazen bir ışık demeti şeklinde görüntü verebilirler. Ama biz meleklerin gerçek biçimini bilemeyiz. Peygamberimizin bile, kendisine vahiy getiren en büyük melek Cebrail'i gerçek biçimiyle ancak iki kez gördüğü rivayet edilir.

Özetle, meleklerle ilişki kurma cereyanı boş bir heves ve çabadan ibarettir. Meleklerle ilişki kurmak isteyen, birtakım uydurma seanslarla değil, geceleri ibadetle, gündüzleri zikir ve fikirle Allah'a yakınlık kazanarak bu ilişkiyi kurabilir. Melek o tür seanslarda melek diye kendini takdim eden görünmez varlık da ya onların bilinçaltının şekillenmesi veya cinlerden biri olabilir. Benim bildiğim bu kadar.


İmsak vakti girince sabah namazı kılınabilir mi?

Muhterem hocam, Diyanetin takviminde belirttiği imsak vaktinde sabah namazı kılınabilir mi, aydınlığı beklemezsek gece namazı mı kılmış oluruz? Bu konuda farklı görüşler telaffuz ediliyor. Bizleri aydınlatmanızı rica ediyoruz. Fatih Yetiş

Cevap: İmsak vakti, oruca başlama vaktidir, yani artık gündüzün başlangıcı ve sabah namazının da vaktidir. Şafak atmasından itibaren güneş doğuncaya kadar olan zaman, sabah namazının vaktidir. Bu arada ne zaman kılınsa sabah namazıdır, gece namazı değil. Ben sabah namazının erken kılınmasının daha efdal olacağı kanaatindeyim. Ama güneş doğuncaya kadar uyumamak daha iyidir.

 

 

   Copyright @ Süleyman AteÅŸ