NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBÎHLER (3)
Salı, 19 Mayıs 2015 00:00

 

NAMAZDAN SONRA OKUNACAK TESBÎHLER (3)

(...dünden devam)

 

Allahım her hususta sonumuzu güzel eyle, bizi dünyada yüzüstü kalmaktan, âhiret azabından kurtar. Allahım, biz Senden rahmetinin gereklerini, bağış kararlarını, her günahtan selâmeti, her türlü iyiliğe nail olmayı, Cennet'e ulaşıp Cehennem'den kurtulmayı diliyoruz.

Allahım, bizim için bağışlamadığın bir günah, açıp sevince çevirmediğin bir üzüntü, ödemediğin bir borç bırakma. Gerek dünya, gerek âhiret'e ait senin hoşnûdolduğun her ihtiyacımızı karşıla, ey merhametlilerin merhametlisi!

Allahım, Rabbimiz, bize dünyada iyilik ver, âhiret'te iyilik ver, ey merhametlilerin merhametlisi, rahmetinle bizi ateş azabından koru. Rabbimiz, hesap günü beni, anamı, babamı ve bütün mü'minleri bağışla. Ey merhametlilerin merhametlisi, rahmetinle duamızı kabul buyur. Selâm peygamberlere, hamd âlemlerin Rabbi Allah'a."

Şu dua da me'sûr (etkili) dualardandır. Sabah, akşam ve her namazın arkasından okumak müstehabdır:

اللَّهُمَ إنِّى أَسْأَلُكَ مِنَ الْخَيْرِ كُلِّهِ عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ مَا عَلِمْتُ مِنْهُ وَمَا لَمْ أَعْلَمْ . وَأَعُوذُ بِكَ مِنَ الشَّرِّ كُلِّهِ عَاجِلِهِ وَآجِلِهِ مَا عَلِمْتُ مِنْهُ وَمَا لَمْ أَعْلَمْ . وَأسْأَلُكَ الْجَنَّةَ وَمَا قَرَّبَ إِلَيْها مِنْ قَوْلٍ وَعَمَلٍ وَأسْأَلُكَ مِنْ خَيْرِ مَاسَأَلَكَ عَبْدُكَ وَرَسُولَُكَ مُحَمَّدٌ صَلَّى اللَّهُ تَعَالَى عَلَيْهِ وَسَلَّم . واسْتَعيذُكَ مِنْ مُسْتَعَاذِ عَبْدِكَ وَرَسُولُِكَ مُحَمَّدٍ صَلَّى اللَّهُ تَعَالَى عَلَيْهِ وَسَلَّم . وَأَسْأَلُكَ مَا قَضَيْتَ لِى مِنْ أَمْرٍ أَنْ تَجْعَلَ عَاقِبَتَهُ رُشْدًا بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِين . "Allahumme innî es'ulke mine'l-hayri küllihî âcilihî ve âcilihî mâ alimtu minhu vemâ lem a'lem. Ve eûzu bike mine’ş-şerri kullihî âcilihî ve âcilihî mâ alimtu minhu vemâ lem a'lem. Ve es'eluke'l-cennete vemâ karrabe ileyhâ min kavlin ve amelin ve es'eluke min hayri mâ se'eleke ab­duke ve Rasûluke Muhammedun sallâllâhu teâlâ aleyhi ve sellem ve este'îzuke min muste'âzi abdike ve Rasûlike Muhammedin sallâl­lâhu aleyhi ve sellem ve es'eluk mâ kadayte lî min emrin en tec'ale âkı­betehû ruşden bi-rahmetike yâ erham'r-râhimîn."

Mânâsı: "Allahım Senden bildiğim ve bilmediğim, şimdi ve gelecekte her türlü iyiliği isterim. Bildiğim ve bilmediğim, şimdi ve gelecekte her türlü şerden-Sana sığınırım. Senden Cennet'i ve Cennet'e yaklaştıran söz ve ameli lütfetmeni niyaz ederim. Kulun ve Resulün Muhammed (s.a.v.)'in Senden istediği hayrı dilerim. Kulun ve Resulün Muhammed (s.a.v.)'in Sana sığındığı şeylerden Sana sığınırım. Benim için yazdığın her şeyin sonunu iyi yapmanı dilerim. Ey merhametlilerin merhametlisi, rahmetinle dileğimi yerine getir.

Duanın en makbulü, insanın, kendi içinden geldiği, gönlünden koptuğu şekilde dua etmesidir. Peygamberimizden gelen dualar da vardır. Bunlar için dua bahsine bakınız.

***