SELÂM SÖZCÜKLERİ ÜZERİNE (1)
Cuma, 15 Mayıs 2015 00:00

SELÂM SÖZCÜKLERİ ÜZERİNE (1)

Selâm,

Bir ilkokulda göreve başladım, sabahları öğretmenler odasına girdiğimizde bayan ağırlıklı olmaları ve farklı görüşten insanlardan oluşmaları nedeniyle yaygın  olan “günaydın” selamını kullanıyoruz…görüşünü ve inancını bildiklerimize selam veriyoruz ancak  bayan öğretmenler ve bazı erkek öğretmenler “selamün  aleyküm”e pek alışık olmadıklarından dolayı onlara  “günaydın”, bazen de sadece “selam” demekle yetiniyoruz…

Dindar bilinen erkek öğretmenlerden biri “günaydın” denmesinden rahatsız oluyor ve “Allah’ın selamı” dururken “günaydın” da neymiş? diyerek tepki gösteriyor, sadece “selam” demenin de eksik olduğunu söylüyor…biz ise bütün iyi temenni bildiren ifadelerin selam olacağını, günaydının da güzel bir selam olduğunu, “selam” demenin yeterli olacağını, zaten “aleyküm” kelimesinin Türkçede “size, üzerinize” anlamına geldiğini dediğimizde; “selamün aleyküm” dışındakilerin selam olamayacağını, gerçek ve tek selamın “selamün  aleyküm” olduğunu, böyle söylemenin güçlü bir sünnet, ona  karşılık vermenin ise farz olduğunu  ifade etti…

Sorularım şunlar;

1-Tek ve geçerli selam “selamün aleyküm” demek midir?..diğerlerini kullanmak müslümana yakışmaz mı?..

2-”Selamün aleyküm” demek gerçekten “Allah Selamı” mıdır?..

3-Sadece “selam” demek yeterli değil midir, illaki “selamün aleyküm” demek mi gerekir?..

Saygılarımla…

Cevap: Selâm, insanların birbirleriyle dostluk kurmalarına, tanışmalarına vesile olur. Hasan-ı Basrî'ye göre selâm vermek nâfile, selâmı almak farzdır. Verilen selâmı, ondan daha güzel bir sözle veya aynı kelimelerle almak Allah'ın buyruğudur.

Kur’ânı Kerîm, selâm sözlerini belirlemiştir. Buna göre müslümanlar: "Selâmun aleykum: barış, huzur, esenlik sizin üzerinize olsun" veya lâmlı olarak "es-selâmu aleykum" şeklinde selâm vereceklerdir. Her iki şekilde de selâm verilebilir, ama Râzî'nin de dediği gibi lâmsız olarak "Selâmun aleykum" demek daha efdaldir. Çünkü meleklerin, mü'minlere selâmı, "Selâmun aleykum” şeklindedir.

Kur'ân-ı Kerîm'de insanların, özellikle mü'minlerin ve cennet ehlinin biribirlerini sadece "Selâm" sözüyle selâmladıkları anlatılmaktadır. "Selâmun aleykum" demek daha efdal ise de sadece "Selâm" demek de yeterlidir. Aşağıdaki âyetlerde görüldüğü üzere Meleklerin Hz. İsrahim'e, İbrahim'in meleklere; mü'minlerin birbirlerine ve öteki insanlara "Selâm" diyerek selâm verdikleri belirtilmektedir. Şimdi âyetlere bakalım:

Kur’ân-ı Kerîm'de cennet ehlinin birbirlerine selâmı da lâmsız olarak anlatılır: "وَ تَحِيَّتُهُمْ فِيهَا سَـلامٌ: Onların orada tahiyyeleri, selâm’dır." (Yunus: 10) Yüce Allah'ın, kullarına selâmı da yine lâmsız olarak anlatılmıştır: "سَـَلامٌ قَوْلاً مِنْ رَبٍّ رَحِيمٍ: Çok merhametli Rabden sözlü olarak selâm.” (Yâsîn: 58) İbrâhîm Aleyhisselâm, babasına: "سَـَلامٌ عَلَيْكَ سَأَسْتَغْفِرُ لَكَ رَبِّي: Selâm sana, senin için Rabbime istiğfar edeceğim.” (Meryem: 47) derken söylediği selâm sözü lâmsızdır. Âyetlerde selâm sözü çoğunlukla lâmsız geçtiğinden dolayı müfessirler, lâmsız olarak "Selâmun aleykum” şeklinde selâm vermenin daha efdal olduğunu söylemişlerdir .

(devamı yarın..)