GİZLİ KAPAKLI NİKÂH OLMAZ
Perşembe, 07 Mayıs 2015 00:00

GİZLİ KAPAKLI NİKÂH OLMAZ

Lütfen acil cevap

selamunaleykum hocam

Çok zor bir durumdayım ve sormaktan korkuyorum ama insan olanın başına her iş gelebiliyor, ben de bir hata ettim, rabbim inşaallah beni affeder

Hocam ben 40 yaşında, başından bir evlilik geçmiş, geçimsizlik nedeni ile boşanmış bir kadınım. Eşim imam hatip mezunu idi, üniversitede tanıştık. Ben dini hassasiyetleri olan muhafazakâr, dinini elinden geldiği ölçüde yaşamaya çalışan tesettürlü bir bayanım. Eşimin imam hatipli ve dindarlığı sebebi ile anlaşarak evlendik ama evlendikten sonra dindarlığının ve imam hatip mezunu olmasının hayatına hiçbir şekilde yansımadığını gördüm. İçki içiyordu, namazdan uzaktı ve bu yüzden kavgalar oluyordu ve yürütemedik, boşandık

Ben çalışıyordum aynı iş yerinde çalıştığım bir kişi ile bir zamanlar abi kardeş gibi iken zamanla ona karşı kalbim kaydı, o evliydi, çok değerli, çok efendi, çok düzgün bir insandı ve bir gün gittim, ona açıldım, onu sevdiğimi söyledim. Dul bir bayandım, o ise evliydi, ilk önce olumsuz cevap verdi ama zamanla onun da kalbi bana kaydı ve aramızda anlaşarak iki şahit huzurunda ben onun durumunu bilerek, isteyerek kabul ederek imam nikâhı kıydık şahitler ile beraber ama bu durumu benim akrabalarım anne babam bilmiyordu. Onun da kendi akrabaları ve eşi bilmiyordu.

Biz ayrı bir ev tuttuk, imam nikâhı ile bir müddet yaşadık yaklaşık 2 yıl kadar, sonra bu gizli saklı oluşu bana ağır gelmeye başladı ve ben bu durumdan rahatsız oldum, ayrılmak istedim, imam nikâhlı eşim bunu kabul etmedi ve beni boşamayacağını söyledi.

Şimdi yaklaşık 4 aydır ayrıldık, arada bir telefonla görüşüyoruz; bana kızgın ve beni asla boşamayacağını söylüyor.

Hocam bizim gizliden yaptığımız bu nikâh sahih midir? Ben ilerde normal bir evlilik yapmak istersem bu adam boşamayacağını söylüyor; ben hala ona nikâhlı mıyım? Bizim bu durumumuzun dini hükmü nedir hocam?

Ne olur bana bir çıkış yolu gösterin ne yapabilirim, teşekkürler.

Cevap: Ben ne yapabilirim, sen gidip adama teslim olmuşsun. Şahitler huzurunda kıyılan nikâh geçerlidir ama şahidin anlamı, işin açık olmasıdır. Üç fıkıh ekolüne göre ana babanın haberi olmadan kıyılan nikâhın bir değeri yoktur. Gerçekte velisiz nikâh olmaz. Sizin nikâhınız doğru dürüst bir nikâh değildir. Çünkü açık değildir. Gizli kapaklı olan nikâha nikâh denmez. Ya bunu açıklayacaksınız, herkes bilecek. Baban anan da, akraban da, dostların da bilecek. Ya da o ister boşasın ister boşamasın, boşamıyorsa açıklamalı. Herif dini kendi şehveti için kullanıyor. Bu tür davranışa edepsizlik denilir. Karar sana aittir. Ayrılacaksan hemen ayrıl ve ilişkiyi kes. Yok o yine gelir, sen de teslim olursan dini çocuk oyuncağı haline getirmiş olursunuz. Böyle nikâh mı olurmuş? Adam sana mehir verdi mi yok, babanın veya kardeşinin haberi oldu mu? Hayır. Ya ne? Şehveti def etmek için sözde nikâh. Ben bu nikâha nikâh demem. Şahidin bulunmasının anlamı, birlikteliğin meşru nikâh birlikteliği olduğunu aleme tanıtmaktır. Karar sana aittir. Hanımefendi.