ŞERH SURESİ SIKINTI ZAMANINDA OKUNACAK DUA MI?
Çarşamba, 06 Mayıs 2015 00:00

ŞERH SURESİ SIKINTI ZAMANINDA OKUNACAK DUA MI?

Kıymetli Hocamız, öğrendiğime göre elem neşrah leke suresi kişinin ruhuna sükûnet sağlayan bir dua imiş ..acaba bu duayı günde kaç kere okumak hakikaten bu iyiliği bize sağlar ..Bunun için öneriniz ne olur? Bunun dışında da başka bir dua tavsiyeniz olur mu? ..Bizi quite calm yapan ve içimize huzur ve sükûnet veren tavsiyeniz olan başka bir dua var mı? ..Ve bunu ne kadar okumak gerekir? .. En yüksek saygı ve selamlar...

 

Cevap: Elem Neşrah Leke Suresinin adı Şerh Suresidir. Adı üstünde bu, dua değil, Kur'ân'ın bir Suresi yani bölümüdür. Hem Surede dua formu yoktur. Sure, Kur'ân ile birlikte Hz. Muhammed'in daha önceki sıkıntılarının giderildiği, gönlünün huzura ve sükûna kavuşturulduğu, buna karşılık onun da sadece Rabbine ibadet etmesi, O'na yönelmesi buyurulmaktadır.

Kur'ân'ın bir bölümü olan bu surenin, bilmem kaç kez okunmakla insanın sıkıntılarının giderileceği şeklinde bir dua sanılması yanlıştır. Sure, kendisinden önceki sure ile bir bütünlük oluşturur. İkisi birlikte inanarak okunduğunda gerçekten insan huzur duyabilir. Önemli olan, bilmem kaç kez okumak değil, inanarak ve huzur ile okumaktır. Ayrıca sıkıntıların giderilmesi hakkında yapılacak dualar vardır. Bu dualar herhangi bir dua mecmuasında bulunur. Bizim Açıklamalı "Yeni Dua Mecmuası" adlı eserimizi temin ederseniz orada bu duaları bulursunuz. Ben size hem Şerh Suresinin manasını, hem de bir sıkıntı duasını yazayım, inşaallah yararınıza olur.

ŞERH SÛRESİ

Hz. Peygamber’in göğsünün açılıp sevinç, huzur ve güvene kavuşturulmasını an­lattığından bu adı almıştır. Mekke’de, Duhâ Sûresi'nden sonra inmiştir, 8 âyettir. Mushaf’ta 94, inişte 12. sûredir.

Rahmân ve Rahîm Allâh'ın adıyla

1- Biz senin (bunalan) göğsünü açmadık mı (ondaki bunalımları, sıkıntıları gi­derip, onu ilim, hikmet ve huzur ile genişletmedik mi)? 2- Ve atmadık mı senin üzerinden yükünü? 3- Ki (o, ağırlığından) sırtını çatırdatmıştı! 4- Senin şânını yükseltmedik mi? 5- Muhakkak her güçlükle beraber bir kolaylık vardır. 6- Evet, her güçlükle beraber bir kolaylık vardır. 7- O halde (işlerinden) boşaldığın zaman (ibâdete) dur. 8- Rabb'ine niyaz et, yalvar.

Hz. Peygamber (s.a.v.), sıkıntı zamanlarında şöyle duâ ederdi:

لاَ إلـ'ـهَ إلاَّ الله الْعَظِىمُ الْحَلِىمُ لاَ إلـ'ـهَ إلاَّ الله رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِىمِ. لاَ إلـ'ـهَ إلاَّ الله رَبُّ السَّمـ'وَاتِ وَ اْلأَرْضِ وَ رَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِىمِ.

"Lâ ilâhe illallâhu’l-åzîmu’l-halîm, lâ ilâhe illallâhu rabbu’l-årşi’l-åzîm, lâ ilâhe illallâhu rabbu’s-semâvâti ve’l-ardi ve rabbu’l-årşi’l-kerîm."

Ma‘nâsı: "Büyük, halîm Allah’tan başka tanrı yoktur. Büyük Arş’ın sahibi Allah’tan başka tanrı yoktur. Göklerin, yerin ve Kerîm Arş’ın Rabbi Allah’tan başka tanrı yoktur."

Sıkıntı zamanlarında okunacak diğer bir dua

يَا مُونِسَ الْمُسْتَوْحِشِىنَ، يَا أَنِىسَ الْمُتَفَرِّدِىنَ يَا ظَهِىرَ الْمُنْقَطِعِىنَ، يَا مَالَ الْمُقِلِّىنَ، يَا قُوَّةَ الْمُسْتَضْعَفِىنَ، يَا كَنْزَ الْفُقَرَاءِ، يَا مَوْضِعَ شَكْوَى الْغُرَبَاءِ، يَا مُتَفَرِّدًا بِالْجَلاَلِ، يَا مَعْرُوفًا بِالنَّوَالِ، يَا كَثِيرَ اْلإفْضَالِ أَغْثِنِى عِنْدَ كُرْبَتِى بِحَقِّ مُحَمَّدٍ وَ آلِهِ

"Yâ mûnise’l-mustevhişîn yâ enîse’l-muteferridîn, yâ zahîra’l-munkatıìn, yâ mâle’l-mukıllîn, yâ kuvvete’l-mustad'afîn, yâ kenze’l-fukarâ, yâ mevdıa şekve’l-ğurabâ, yâ muteferriden bi’l-celâl, yâ ma'rûfen bi’n-nevâl, yâ kesîra’l-ifdâl, ağısnî ìnde kurbetî bihakkı Muhammedin ve âlihi."

Ma‘nâsı:"Ey yalnızların, kendi başına kalmışların arkadaşı, ey mutsuzluğa düşmüşlerin yardımcısı, ey yoksulların barınağı, ey zayıfların gücü, ey fakirlerin hazînesi, ey gariplerin sığınağı, ey kudretin yalnız kendine mahsus olduğu, ey ihsâniyle tanınmış, keremi sonsuz Rabbim! Muhammed'in ve soyunun yüzü suyu hürmetine sıkıntımı gider!"

Bu dualar ve daha fazlası "Açıklamalı Yeni Dua Mecmuası" adlı eserimizde mevcuttur. Bunlar da oradan alınmıştır. Allah yardımcınız olsun.