KAZA NAMAZI *** BİR CEMAATİN OKULUNU BİTİRMEK HARAM MI? PDF 
Pazar, 05 Nisan 2015 00:00

KAZA NAMAZI

Selamünaleyküm hocam, 29 yaşımda namaza başladım ve ergenlikten bu yana mazeretsiz olarak, gençlik ve cehaletten dolayı o yıllarda aklıma bile gelmeyip kılmadığım bütün namazları kaza edeyim dedim. Yalnız, özürsüz terk edilen namazların kazası yok diye öğrendim ve bunu telafi edemeyeceğim düşüncesi ile çok üzüldüm. Geçmişin telafisi yok mu? Yok ise yapılabilecek başka bir şey var mı? Şimdiden teşekkür ederim Allah'a emanet…

Cevap: Bu konuyu iki yüz kez açıkladım. Üzülmene gerek yok. Daha önce sadece kültür Müslüman’ı idin. Şimdi eylemli Müslüman oldun. Yeni İslam'a girenden geçmişteki hataları bağışlanır. Sen istediğin kadar namaz kıl ama kaza namazı demeğe gerek yok. Namaz, ibadet ruh temizleme yöntemidir. Düşün bir kere sen 15 yıl hiç yıkanmasan, sonra yıkanmamanın sağlığa zararlı olduğunu düşünüp yıkanmaya, düzenli temizlenmeğe başlasan, önceki yıkanmamaların için yeniden yıkanacak mısın? Geçen geçmiştir. Bundan sonrasına bak. Tevbe eden kimse hiç günah işlememiş gibi olur.

 


 

BİR CEMAATİN OKULUNU BİTİRMEK HARAM MI?

Benim sorum şu, bir cemaatin himmet adı altında topladığı paralar haram mıdır? Ben bu paralarla kurulmuş olma ihtimali olan bir ortaokulda 2,5 sene okudum, oradan mezunum. Harama bulaşmışsam bir çözüm öneriniz var mı? Çünkü, mesela lise bilgilerinin en az bazıları ortaokul bilgileri üzerine kuruluyor, ben şu an üniversite sürecinde sayılırım, ilerde meslek sahibi olsam haram mı kazanmış olurum? (Bu arada siyasi bir maksadım olmadan söylüyorum, gazeteci de değilim, okul Gülen hareketine mensuptu. Din adına diyerek para toplamak caiz mi?)

Cevap: Böyle basit şeylerle uğraşmanın hiçbir yararı yoktur. Sen herhangi bir okulda okumuşsun, diplomanı almışsın. Tahsilin haramı olmaz. O cemaatin siyasi görüşü seni ilgilendirmez. Ancak Müslümanların aleyhine olan kuruluşları desteklemek haram olur. Sözünü ettiğiniz cemaatin amacını bilemem. Kimse hakkında hüküm de veremem. Ama tahsilin haramı olmaz. Avrupa'da papazların açtığı okullardan Türk çocukları mezun olmuyor mu? Almanya'da liselerin, gimnazyumların² çoğu kilise okullarıdır. Aşırı düşüncelerin hayrı yoktur.

 

 

 

 

²gymnasium

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş