HADİSİ İNKÂR KÜFRÜ GEREKTİRİR Mİ? (2)
Cuma, 03 Nisan 2015 00:00

HADİSİ İNKÂR KÜFRÜ GEREKTİRİR Mİ? (2)

(...dünden devam)

Herhangi bir hadisi inkâr etmek asla insanı dinden çıkarmaz. Hadisi inkâr iki şekilde düşünülür: Hadisi söyleyeni inkâr anlamında olursa elbette bu Peygamberi inkâr demektir ki küfürdür. Ama Hadisin söyleyenini, yani Peygamberi değil de o sözün peygamber sözü olduğunu kabul etmemek, küfür değildir, insanı günaha da sokmaz. Çünkü hadisi aktaranlar, beş altı nesil ağızdan ağza aktarmışlar, çoğu da hadisi mota mot kelimeleriyle değil, kendi anlayışlarına göre yani mana ile aktarmışlardır. Her aktaran kendi anladığı manaya göre aktarırsa o söz, ne kadar orijinalitesini taşır, tahmin etmek güç değildir.

Bundan dolayı hadis rivayetini (Peygamberin gerçek sözünü değil, rivayeti) inkâr insanı günaha sokmaz. Nitekim hadisçilerden kiminin sağlam gördüğü hadisi, kimi de çürük görmüştür.

Uzun sözün kısası babanın "Öyle şey ulur mu?" sözü kendisini dinden çıkarmaz. Tersine siz bu konudaki bilgilerinizi değiştirseniz, insanlar hakkında öyle hayallere kapılıp kesin hüküm vermekten vazgeçseniz iyi olur. Bence asıl hata babanızda değil, sizin kendi anlayışınızdadır.

 


 

KA’BE TAVAFI MAHŞERİ ANDIRIR AMA MAHŞERDEN ÜSTÜN

Sevgili Süleyman Hocam, selam ve sevgilerimi mutluluk duyarak iletirim. Bugün Kâbemizle ilgili Tv. yayınlarını izlerken aklıma gördüğüm rüyamı desem, beynimin başka bir rüya gibi algıladığı bir zaman yaşadım.

MAHŞER

Ruhum ufak bir kola kutusu kadar bir kutunun içinde ve Evrendeki bütün ölen canlıların ruhları o kutunun içine geliyor, kendimi insan vücudu gibi hissettiğimden midir, gelenlerin kolu, bacağı, parmağı orama burama girerek çok kötü bir ıstırap veriyor ve bunun sonu yok, devamlı devamlı ruh akıyor.

Ben dayanamıyorum, gerçekten berbat bir durum "Allahım kurtar beni bu durumdan!" dedim. Bir anda kutu önümde ve ben dışarıda kutuya bakarken, Çok çok güzel bir ses:

"Onlar mahşer nedir bilirler mi ki, Kabeyi nasıl dolaştıkları sorulduğunda Mahşer kalabalığı gibiydi" derler. Oysa o, sevgi kalabalığıdır."

Çok etkilenmiştim hocam. Tekrar hayırlı günler ...

Cevap: Rüyanız güzel, size Ka'be'nin değerini anlatan bir rüya. Mübarek olsun. Ben rüya yorumu bilmem ama sanıyorum bu rüyanın yoruma ihtiyacı yok. Kutlu olsun efendim.