ANKSİYETE, MAJOR DEPRESYON, BİPOLAR HASTALIKLAR *** KUR’ÂN ÖLÜ KİTABI DEĞİLDİR
Çarşamba, 01 Nisan 2015 00:00

ANKSİYETE, MAJOR DEPRESYON, BİPOLAR HASTALIKLAR

Hocam merak ettiğim konu bipolar anksiyete psikotik bozukluk ya da dini takıntı döneminde işlenen günahlar ile ilgili olacak. Örneğin kişi anksiyete bozukluğa ya da obsesif kompulsif bozukluğa sahip, ilaç tedavisi de almakta ama etkisiz ya da yeterli gelmiyor ki benim gördüğüm tam tedavi edilmemektedir. Bu dönemde bireyler sağlıklı düşünmekte zorlanıyorlar; yaptıklarının yanlış olduğunu biliyorlar ama yapmaz ise de daha büyük günaha girdiklerini düşünüyorlar. Bu dönemde işledikleri günahlardan sorumlular mı Teşekkürler…

Cevap: Benim bildiğime göre insanı sorumlu kılan normal düşünce düzeyi yani akıldır. Sağlıklı düşünebilen herkes yaptığı işten sorumludur. Bir işin haram olduğunu, yapanın hem din hem de toplum tarafından kötü görüldüğünü bildiği halde o kötü eylemi yapan kimse sorumludur. Aksi halde herkes yaptığına bir kılıf bulabilir, psişik durumum bozuktu, normal düşünemedim, kızgındım, öfkeliydim gibi özürlerle sorumluluktan kurtulmak ister. Kanun karşısında kurtulsa bile Allah katında kurtulamaz. Çünkü yapılan kötü eylem ruhunda kötü iz bırakmış, ruhunu bozmuştur. İşte günah olan şey de ruhu bozan, kirleten şeydir. Ancak aklı olmayan, iyiyi ve kötüyü fark edemeyecek derecede akıl yetisini kaybetmiş olan kimse dini hükümlerden sorumlu değildir. Bu konularda gerçek hükmü ancak Allah bilir.


 

KUR’ÂN ÖLÜ KİTABI DEĞİLDİR

Sayın hocam,

"Cenaze yıkanmadan yanında Kur'ân okunması caiz değildir" deniyor bu doğru mu, bazen cenazenin gömülmesi ertesi güne kalıyor. Bu durumda da mı aynı, zihnime takılıp duran bu sorumu cevaplarsanız sevinirim.

Bu arada "Kendi sesinden Kur'ân meali " cd nızı dinlemekteyim. Son derece güzel açıklamalarınızla bizleri aydınlattığınız için size çok teşekkür ediyor ve saygılarımı sunuyorum

Allah sizden 1000 kere razı olsun....

Cevap: Kardeşim Kur’ân ölü kitabı değildir. Ölenin başında hemen Kur'ân okumaya başlamak, Kur'ân'ı ölü kitabı düzeyine indirgemek olur. Vallahi ve billahi Hz. Muhammed Aleyhisselâm ve sahabileri ölmüşlere Kur'ân okumazlardı. Sadece onların affı için dua ederlerdi. Şimdi Müslümanlar Kur'ân'ı ölü kitabı yaptılar. Emirlerini uygulama yok, ölülere okuma çok çok.