OY VERMEK ŞİRK Mİ? *** BAŞÖRTÜSÜ KONUSU
Pazartesi, 30 Mart 2015 00:00

OY VERMEK ŞİRK Mİ?

Selamünaleyküm. Oy kullanmak şirktir diyenler var, siz ne dersiniz?

Cevap: Hz. Peygamber ashabından tam beş kez bey'at almış, yani ashab Peygamber'in siyasi uygulamalarını kabul etmiş, bu hususta Peygamber'e onay vermiştir. Peygamberimizin vefatından sonra Ebubekir bey'atle yani oyla Halifeliğe seçilmiştir. Öteki üç halife de hep bey'at ile iktidara gelmişlerdir. Bey'at, bugünkü anlamda oy vermek, seçmek demektir. Şimdi oy kullanmayı şirk sayan aşırı gruplara ne demeli? Bunlar Kur'ân'ı istedikleri biçimde yorumlayıp siyasi görüşlerine hizmet ettirme çabasındadırlar. Oy yoksa millet nasıl yöneticileri belirleyecektir? Keyfi olarak mı bazı kişiler iktidara geleceklerdir, Muaviye'nin yaptığı gibi halk yönetimini saltanata mı çevireceklerdir? Bu tür çarpık anlayışlardan Allah'a sığınmak gerekir. Elbette Kur'ân'ın emirleri kesindir, bunlar üzerinde oylama olmaz. Nass olan yerde ictihad olmaz, oylama olmaz. Ama iktidara getirilecek kişiler hakkında nas yok ki. Bu iş Müslümanların seçimine bırakılmış, Kurân da Müslümanların, işlerini şura ile belirleyeceklerini bildirmiştir. Şura nedir? Danışma. Şura nedir? Meclis. Halifelerin şuraları yani meclisleri vardı. Ashaba danışmadan tek başına karar almazlardı. Peki, bu oylama değil mi? Kur'ân, aşırılara uymamayı buyurmaktadır: "Aşırılara uyma!" (Kehf Suresi: 28)

 


 

BAŞÖRTÜSÜ KONUSU

Kıymetli Hocam, topu taca atmışsınız, sizin bu konuda verdiğiniz diğer bir yazıda (Vatan Gazetesi) bu başörtüsü kelimesinin Kur'ân'da olduğu ama başı örtmenin gelenek olduğunu söylemişsiniz. Doğrusu da budur. Kur'ân'ın neresinde var başınızı örtün emri??? Bu kadar sık fikir değiştirmeyin Hocam...

Bir okurun cevabı:

...Hocamız başörtüsü için gereksiz dememişti. Köşe yazılarını ben de okumuştum. Yukarıda yazılanları tekrar okuyun. Başörtüsü toplumsal bir simgedir. Günümüzde bazı hocalar dini amacından saptırıyor. Muhammed (SAV) den şefaat beklemek vs... Şimdi bizim toplumumuzda kölelik var mıdır? Allah için başını örten örtsün. Ona kimse karışamaz.

Başka bir okurun cevabı:

Sayın … doğrusunu sen sayın Ateş'ten daha mi iyi biliyorsun! Hocadan işinize geleni alın, işinize gelmeyene doğrusu bu değil demek hiçbir şahsın haddine değildir ki hocamızın ilmine de saygısızlık olur, bol bol tefsir okumanızı öneririm !

Cevabımız: Ben fikir değiştirmedim, değiştireceğim fikri dillendirmem. Vatan gazetesinde yazdıklarım ne ise bugün yazdıklarım da odur. Ben başörtüsü gereksizdir demedim, demem. Yalnız bu konuda toplumsal yapının, sosyal anlayışın tesiri vardır, bu husus inkâr edilemez. Her zaman söylediğim budur. Zaten birçok âyet de toplumsal olaylara cevap vermek üzere inmiştir. Bu olaylara esbâb-ı nüzul (nüzul sebepleri) denilir.