RİVAYETLERİN KUR'ÂN'A TERCİH EDİLMESİ *** HELALE VE HARAMA DİKKAT ETMELİ PDF 
Cumartesi, 28 Mart 2015 00:00

RİVAYETLERİN KUR'ÂN'A TERCİH EDİLMESİ

Ne doyurucu izahat. Allah razı olsun Muhterem Hocam'dan. Bu zamanlarda adeta; İlmini Kur'ân'ı açıklama yolunda yapmış kişileri sun'i bahanelerle karalama modası var. Rivayetçiler derler ki; "bazıları tahsiline ve ilmine güvenerek bizim bildiğimiz rivayetleri -yaranmak için- kabul etmi­yorlar ve mevcut bilgileri değiştiriyorlar". İyi de ilahiyatçılıktaki sarf ettikleri ömür ve emeklerine, Kur'ân'a göre bize verdikleri bilgilere güvenmeyeceğim de rivayetlere, hurafelere mi güveneceğim? Bugün bizler bile tahsilimize ve zihni eğitimimize göre bir sözü aynen ve söylendiği kasıtla aktarabiliyor muyuz acaba? Hele eski dönemlerde bunlar ne derece sıhhatlidir? Sayın Uğur Demir'in sorusuna alınan cevapla tekrar duygulanarak ben de iç birikimimi boşaltmış oluyorum. Zamanınızı almamdan hakkınızı helal edin...

Cevap: Teşekkür ederim. Biz o tür insanlara en doğru cevabın Kur'ân tarafından verildiğini söyleriz. Fahreddin Râzî'nin babası da rivayetçilerin sataşmasına bu âyetle cevap vermiştir:

"Onlara: 'Allah’ın indirdiğine uyun!' dense, 'Hayır, biz atalarımızı üzerinde buldu­ğu­muz­(yol)a uyarız!' derler. Peki ama, ataları bir şey düşünmeyen, doğru yolu bulamayan kimseler olsalar da mı (atalarının yoluna uyacaklar)?" (Bakara: 170)

 


 

HELALE VE HARAMA DİKKAT ETMELİ

Selam hocam, ben genelde namazımı oturduğum yerde kılarım, akülü araba üzerinde kılsam olur mu? O zaman secdeleri nasıl yapcam? 2 nci sorum da ailem su borcunu ödemiyo ben de o sudan abdest falan alıyom. Bu yüzden namazım dualarım zayi olur diye korkuyom; çalışabilsem, engelli olmasam çalışıp öderdim...

Cevap: Sen namazını kıl da nasıl kılarsan kıl. Araba üzerinde kılacağın zaman rükûu eğilerek, secdeyi de biraz daha eğilerek yaparsın. Namazın temeli Allah'ı zikirdir. Okunan âyetler, dualar hep O'nu zikirdir. Trende, otobüste veya otomobilde oturduğun yerde namaz kılarsın. Secde etme imkânı yoksa dediğim gibi eğilmek suretiyle secde yapmış olursun. Ailenin su borcunu ödememesi büyük günahtır, milletin malını çalmaktır. Bunu yapanlar Allah'ın huzurunda hesabını verirler. Sana gelince sen bu işten sorumlu değilsin. Sen engelli olduğuna göre zaten devletin, senin geçimini sağlaması gerekir. Sen rahatlıkla evde ailenin kullandığı suyu kullan, abdestini al, namazını kıl. Bu hak devletten ve milletten sana helaldir, ama ailene helal değildir. Onun hesabını onlar verirler. Sen bunu kendine sıkıntı etme. Allah sana şifa versin.

 

 

   Copyright @ Süleyman Ateş